中午時份出咗佐敦買嘢,順便食埋午餐,本身諗住食嗰間要排隊,於是就轉戰咗食「德運豬扒車仔麵」。點解食佢?皆因新開張,門口有姐姐落力推廣😉。餐廳面積唔大,環境衛生正常,我留意到佢有用上螢光燈箱🚦作裝飾點綴,感覺即刻摩登咗。小店主打車仔麵🚗🍜,麵底$10,自由加配餸料。餸料超過四十款選擇,每款價錢介乎$6至$18不等。另一邊廂,呢度亦有幾款指定咗嘅皇牌麵餐同小食。第一碗四餸要咗魁味炸豬扒($18)、爽頭牛肉丸($14)、手切肥牛($14)同炸蟹子包($10)。🐷招牌炸豬扒唔厚唔薄,外皮粉漿可能因為放湯後就無乜脆脆嘅效果,但整體都可以。牛丸開邊上,同蟹子包一樣有兩粒。🐮肥牛就大約有四片。麵底要咗米粉,湯底就要咗麻辣湯。我本身驚好辣🌶,店員話可以要小辣,好彩出到嚟辣度完全係我可接受範圍。呢度嘅麵底偏多,就算無叫加底都好夠食。第二碗四餸要咗手撕雞($14)、真墨魚丸($12)、午餐肉($9)同西洋菜($9)。🐔手撕雞肉白𠽌𠽌,食落幾有口感。墨魚丸彈牙,味幾濃。午餐肉得一片,無煎香,唔太建議嗌。不過西洋菜就唔錯,份量多之餘,啲菜應該有揀過所以唔老👍。麵底要咗米線,湯底就要咗沙嗲汁,味道幾香,唔辣。餐
麵底要咗米線,湯底就要咗沙嗲汁,味道幾香,唔辣。餐廳嘅麵底特色係加咗蔥、芫荽同花生,但唔知蔥係咪同芫荽係放埋喺同一兜入面,叫咗走青最終都係走唔哂🙈,不過唔緊要啦。
飲品方面,車仔麵嗌夠$38就送熱飲☕️,凍飲加$3。我哋要咗熱檸茶熱華田,即使唔嗌飲品,都可以叫店員比杯茶。
總括嚟講,食完大大碗車仔麵嘅我哋飽哂,食完都不宜坐太耐,因為門口有人等緊位。儘管如此,店員完全冇催促我哋,仲幾好禮貌。題外話,韭菜餃應該係計豬扒以外嘅名物,好多客叫,午市時份已經賣哂,有機會要試下😬。
2021-03-23
$60 (Lunch)