2018-03-14
星期六下午放工後,去佐敦區覓食,經過一間尼泊爾菜,入面裝修有幾隻Monkey 引起了我對它的興趣,皆因我都係一隻Monkey,所以就去試一試了😉“蒜蓉包”一上檯聞到好香,食落外脆內軟,但又不太油膩,趁熱食的確唔錯,值得一食今晚就簡單地揀了”凱撒沙律加煙三文魚”,每人一小碟,分量不多。清爽的羅馬生菜、味淡幽香的水牛芝士片,唔少得仲有捲成花瓣狀、色澤粉嫩的煙三文魚,比想像中好“燒豬肋骨”有水準,肉質更香嫩,搭配店家特調的酸甜惹味的特色醬料😋“蒜香辣椒鮮蝦意粉”炒得好有鑊氣,蒜片香口,鮮蝦鮮甜,辣椒同蝦肉味道,另一個層次,食多幾下越食越惹味😋👍🏻“Tiki Monkey “特色荔枝味雞尾酒,容易入口有開胃好清新,配合返Frankie Monkey嘅裝修好難得搵到咁特色嘅尼泊爾菜,希望大家多啲支持特色小店,唔好淨係去連鎖店