龍亭

Lung Ting Teppanyaki
咁啱同另一半講起好耐冇食鐵板燒,佢搵咗陣資料就同我講不如試吓呢一間。個位置唔難搵,但係門口都幾神秘。份量對我嚟講啱啱好,但係每一道菜都感受到個廚師真係有落心機處理,食完覺得好滿意。‣ 入門廚師發板套餐(五道菜) $588‣ 季節廚師發板套餐(七道菜) $788· 煙三文魚沙律佢嘅煙三文魚沙律嘅調味好出色,對我嚟講食得好舒服,柚子汁同埋黑醋汁平衡得好好,隔離仲有個酸酸甜甜嘅龍珠果俾你開胃先。而佢嘅魚子醬點綴都好好,冇咩好挑剔嘅地方。· 前菜係包括喺七道菜入面,同樣都有魚子醬作點綴。為咗提升蛋嘅香味,仲特別加入咗白松露汁,就算撈勻咗嚟食其實都食到本身魚子醬嘅鹹香、白松露佢本身細膩嘅香,同埋蛋本身嘅濃郁,個人都幾鍾意。· 鐵板海鮮兩品五道菜同埋七道菜都分別可以揀幾款海鮮,我哋揀咗帶子、鮑魚、白鱔同埋虎蝦。帶子煎到外脆內嫩,鮮甜多汁,搭配少少嘅鹽作調味,味道簡單但出眾。鮑魚同樣煎得剛剛好,口感夠彈牙,同埋隱約食到淡淡嘅酒香,相信係認真處理過先可以突顯到鮑魚嘅香味。而白鱔外皮香脆,嫩滑而且唔腥,個處理好唔錯。至於虎蝦,搭配隔離嘅虎蝦膏汁,更加食到肉質本身嘅鮮甜,同樣都係好滿意。· 澳洲牛柳粒超級

‣ 入門廚師發板套餐(五道菜) $588
‣ 季節廚師發板套餐(七道菜) $788

· 煙三文魚沙律

· 前菜

· 鐵板海鮮兩品

· 澳洲牛柳粒
超級鍾意呢道菜,每一粒牛柳都帶有微微嘅炭香。完全唔需要任何醬汁,就咁用簡單嘅鹽同胡椒調味,已經突顯到牛本身嘅天然鮮味。餐廳嘅蒜片都係自己炸,一啲都唔重油膩感,搭配牛柳粒一齊食啱啱好。食到後期仲可以加少少餐廳自己磨嘅Wasabi,食得出唔係加工過嘅Wasabi,味道天然得嚟又可以提升牛肉嘅香味。

· 菊花豆腐白麵豉湯
上菜嘅時候,佢話今日幫我哋upgrade咗做龍蝦麵豉湯。老實講個樣真係其貌不揚,但係飲落去嘅時候覺得相當驚喜,極度濃郁嘅龍蝦味,我飲嘅時候就見到龍蝦膏喺入邊,冇諗過原來兩隻嘅味道係咁夾。可能因為完全冇期望,結果超出我嘅期望太多,忍唔住用咗好多篇幅嚟講呢一碗湯。

· 黑松露海鮮炒飯
黑松露味真係好出,完全唔使擔心個海鮮炒飯冇海鮮味,因為仲有三文魚子幫手。我好鍾意食嘅時候隱約食到飯焦嘅感覺,啲飯粒脆卜卜,最值得讚賞係唔會話好乾身,份量啱啱好幾啖就食晒。本來又係冇諗過個炒飯咁好食,又係出乎意料之外。

· 時日甜品
今次個甜品就係紫薯雪糕配大馬士革玫瑰,味道正正常常,食落去感覺係舒服嘅,唔會話太甜。但係我覺得最得意嘅都係嗰啲好似爆爆珠嘅紅豆,變相紅豆嘅時候又會食到啲唔同嘅口感,幾有趣過癮。

‣ 菊正宗純米 $99
真係要讚餐廳好貼心已經將冰桶準備好,而且個酒杯都好靚,應該係十二生肖系列,我哋就有一隻老鼠仔同埋馬騮仔。我自己都幾鍾意菊正宗,口感清爽得嚟,入口都好順滑,唔會過分烈,係一款好優雅嘅酒,我覺得好適合襯鐵板燒食住飲。
$800 (Dinner)