2010-05-22 71 views
難得星期五係佛誕假期,我同食家梗係唔會0係屋企咁悶,於是搭巴士去試下大埔都幾出名既.....小白鷺餐廳,難政府路牌都有,呢間野真係幾勁﹗搭巴士落車之後要行成十幾鐘先到﹗今日全年最熱一日,怕熱又怕凍的我當然一路行一路鬧﹗沿途盡是豪宅,風景怡人﹗轉左幾廿個圈終於都到達﹗「一天的童話就在小白鷺」,聽到都覺得浪漫﹗呵呵﹗估唔到今日勁多人,仲有旅行團添,餐廳門口得一個待應姐姐做帶位,又唔幫人登記,見一個問一個做一個,搞到亂七八糟﹗咁大間餐廳0的管理都咁樣,真係有0的問題﹗餐廳設計幾有歐陸感覺,樓頂有吊燈﹗環境幾舒服,位與位空間闊,冷氣又夠足,入到來舒服哂﹗正﹗有戶外湖邊位,不過今日熱到爆炸我去到已經成身濕哂,都係唔好懶浪漫了﹗不過要提一提,有朋友來過坐戶外,俾蚊咬到喊,最好要有準備先好坐﹗假日有假日午餐,$98-$128一個SET,還可以吧﹗叫完餐再睇下MENU﹗原來佢地0的晚餐也不便宜,食個情人套餐要成$700。龍蝦餐仲千幾蚊添﹗上網睇過食評,九成都話呢間野0的出品難食到暈,今日終於有緣一試﹗個羅宋湯酸中有點苦澀怪味,肉都無粒,全菜,我敢說金寶湯一定好飲過佢﹗不時會有火車經過,再讚環境真的不錯

小白鷺餐廳,難政府路牌都有,呢間野真係幾勁﹗

搭巴士落車之後要行成十幾鐘先到﹗
今日全年最熱一日,怕熱又怕凍的我當然一路行一路鬧﹗

沿途盡是豪宅,風景怡人﹗

轉左幾廿個圈終於都到達﹗
「一天的童話就在小白鷺」,聽到都覺得浪漫﹗呵呵﹗

咁大間餐廳0的管理都咁樣,真係有0的問題﹗

餐廳設計幾有歐陸感覺,樓頂有吊燈﹗
環境幾舒服,位與位空間闊,冷氣又夠足,入到來舒服哂﹗正﹗

假日有假日午餐,$98-$128一個SET,還可以吧﹗
叫完餐再睇下MENU﹗

不時會有火車經過,再讚環境真的不錯,景觀夠遠﹗

我點的香草薄荷汁黑豚豬﹗
睇賣相唔錯喎﹗
飲完個湯以為會超難食啦﹗

點知又唔係喎﹗扒煎得岩岩好,唔乾身肉軟亦有肉汁,豬香味亦濃。
同食家分享,佢都話幾好食﹗
薯波個樣好得意﹗
呢個黑豚豬值得推介呢﹗

食家點的餐是匈牙利牛肉拼蛋闊麵﹗
牛肉大多是牛展,肉味相當濃﹗
匈牙利汁甜甜的與牛肉很夾﹗又是估不到的好吃及驚喜。

蛋麵亦做得不錯,煙韌有彈性,入口有陣麵粉香,讚﹗

埋單一人百幾蚊,環境真的舒服,景觀亦不錯,難得食物亦好吃,小白鷺餐廳真的一試無坊﹗

食完出去行下,如坐在露天位的風光真的一流﹗
對住湖景,不少人在玩水上單車,何其浪漫,俾我第一個感覺就係有0的似越南的大叻呢﹗

仲有個親親黑羊區﹗

牛展味濃郁
蛋麵也不錯
景色真係一流﹗
2010-05-21
$110 (Lunch)
一天的童話
樓底高,歐陸味重