2023-03-31
🌟餐廳:四季芬芳📍地址:沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日11:30 - 15:30 / 17:30 - 21:30📱電話:3108 2196有冇諗過食蛇可以養生、調理兼進補? 而且仲唔一定係秋冬季限定,可以一年四季都可以食得健康?!傳統養生之道有謂,人體養生要遵循「春清、夏調、秋補、冬防」,許多年間,坊間大致認為蛇羹與臘味只適合秋冬進補。其實只要根據季節以不同藥材入饌,春夏配搭適時輕淡煮法和食材,則可達到補而不燥的效果,四季得宜!蛇肉本身滋補不燥、低脂肪、低膽固醇,是養生妙物!更有研究發現蛇湯入饌有抗炎、促進新陳代謝、抑制細胞變異及增強免疫力!———————————————————來自中環老字號「蛇王芬」副線既年輕線品牌 —「四季芬芳」特別以蛇羹為概念創作新派中菜,亦提供各款廣東小菜及點心。適逄「蛇王芬」屹立香港83年慶賀,朋友仔就特別帶埋我去試下「四季芬芳」推出既全新春夏養生食療,即刻去品嚐以蛇入饌既新派中菜先:D———————————————————🌟燕窩蛇湯燉節瓜盅-呢款燕窩蛇湯燉節瓜盅食材夠矜貴而且仲好滋補
📍地址:沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖
💰價位:~$100 - $200
📱電話:3108 2196
🌟燕窩蛇湯燉節瓜盅
-呢款燕窩蛇湯燉節瓜盅食材夠矜貴而且仲好滋補~
以「蛇王芬」經典蛇羹作藍本,蛇湯以蛇骨、雞肉、豬肉等新鮮食材熬煮半日而成,再加入帶子、蝦仁、瑤柱和袪濕之生熟薏仁等,原盅燉煮 2-3 小時,味道清甜,鮮味十足~
另外亦參考中醫師建議於燉湯中加入玫瑰花瓣,氣味更清香,善能疏肝理氣而解鬱,改善整體氣息,鼓動陽氣,非常適合春夏飲用,清補而不燥!
🌟藥膳醉乳鴿王
-加入花雕、中藥藥材作基底,選用肉質鮮嫩既乳鴿浸制~乳鴿肉吸盡藥材同酒既精華,一上枱已經香氣撲鼻,食落肉質嫩滑,令人回味~
🌟太史蛇羹酥
-以新派中菜形式呈現經典蛇羹~
先將蛇羹湯水及蛇肉凝固成為啫喱果凍,再以酥皮包起炸至金黃色,外層酥香可口熱辣辣,餡料保留蛇羹既原汁原味,大推!!
———————————————————
🌟四色點心 (翡翠蘆筍餃、菊花蝦餃、紅菜頭素餃、太子參帶子餃)
-適逄餐廳推出養生食療,特別推介呢四款點心,有齊翡翠蘆筍餃、菊花蝦餃、紅菜頭素餃、太子參帶子餃,每款均加入中藥藥膳,好有特色!
咁多款我最鍾意翡翠蘆筍餃,餡料豐富而且加入左蘆筍咁有營養既蔬菜,餃皮仲好煙韌添~
🌟黑芝麻豆沙包
- 黑色既包夠哂吸睛~餡料用上黑芝麻醬、芝麻蓉等,含有豐富鐵質,味道甜而不膩~
🌟橙皮蓉柑桔包
-造型超可愛既生煎包~將豬肉加入鹹柑桔混合作餡料,鹹柑桔營養價值較高,具消炎止痛、除痰止咳功效,含有大量維生素C及多種抗氧化物,有助維護血管功能~
另外,製作包皮時將橙皮蓉加入麵粉當中,形成天然橙色,橙皮有效化痰降逆,消食和胃,更可促進腸道健康~
🌟紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯
-炒飯粒粒分明,特別加上紫椰菜及陳皮絲,膳食纖維比例高,清新爽口,減低臘腸油膩感~餐廳仲好窩心咁用蠟燭台座熱飯盅,確保每一啖飯都能熱辣辣享用,好細心~
🌟手打香水檸檬茶 及 春夏秋冬養生飲品
除左春夏養生食療,餐廳仲提供各式養生飲品~特別推介手打香水檸檬茶系列,香水檸檬維他命C豐富,香味獨特,醒胃提神又解渴,而且由店員全人手手打沖制,誠意十足,必試之選~
😋味道:4.5/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
作為中環老字號「蛇王芬」副線,「四季芬芳」好成功咁將蛇宴及養生完美crossover~今晚我地既可以食到豐富既新派中菜,又可以學到中藥藥膳既知識,好滿足~鍾意創意中菜及養生既朋友仔快d去試下啦~