2021-10-05
我諗我真係比較咀刁街坊力捧嘅小店我搬入嚟嘅時候第一間就試呢間餐廳不過果時都好似算係新開 我諗會唔會係咁有啲影響所以事隔幾個月我再去多次第一次叫左個三寶飯 有雞翼 豬扒 扎肉 煎熟咗嘅蛋😅老公話啲飯好難食 而雞翼其實都冇咩香茅味 豬扒亦都睇到唔香口….咁我就試扎肉蝦餅湯檬粉首先個蝦餅又唔係好熱 已經唔係即上,但即整都唔熱又唔會係好香口嘅原因係?整定再翻熱?蝦肉又唔係彈牙扎實嘅…扎肉好薄同我越南買嘅完全唔同 冇香味似香港凍肉店賣果啲最緊要係個湯我覺得越棧都好食過佢😔我連vifon自己煮包河粉都好味過呢碗湯 我重口味真係覺得個湯完全冇香菜應有嘅味道 湯頭亦唔夠濃郁 失敗!今次本來係想叫越式炸春卷,眾所周知 越南嘅春卷係網狀,點知我見到佢張相係普通炸春卷咁😧呢間野真係正宗?於是我就叫蕃茄魚餅蟹膏湯檬粉 個賣相係吸引嘅 因為好多餸 比之前叫果兩樣比較想食先丫有蝦🦐係新鮮蝦黎、札肉一片、兩嚿豬肉碎丸,不過就冇味、魚餅 比想像中好冇魚腥味同炸過,但問題係個蕃茄湯咩事呀?乜蕃茄係就咁切件放落湯度嘅咩?蟹膏呢?個湯比之前嗰碗重味啲啲但都係差十萬九千丈遠喎!紅磡果間都好食過呢間「正宗」店😩冷氣又唔夠 我落
街坊力捧嘅小店
我搬入嚟嘅時候第一間就試呢間餐廳
不過果時都好似算係新開 我諗會唔會係咁有啲影響
所以事隔幾個月我再去多次
第一次叫左個三寶飯
而雞翼其實都冇咩香茅味 豬扒亦都睇到唔香口….
咁我就試扎肉蝦餅湯檬粉
冷氣又唔夠 我落完指天椒🌶️放低個碟係因為我要用手去唧青檸 佢居然係我落完指天椒果一剎那就收走我個碟!問都唔問越叫越走🙄想點呀?叫柚子蜜又比錯凍檸茶我…全程個老闆都掛住吹水 可能你覺得呢啲叫人情味 但我覺得你連應該做好嘅嘢都未做好 就唔該吹少陣水!影響到你就咪學人吹水啦😤間鋪已經細 後面有枱食客應該係熟客 有客冇枱坐 隔離嗰個客人投訴佢哋大聲講嘢 都唔趕走 我真係好無言⋯
街坊話好正宗嘅越南菜 因為店家係越南人又有好多越南人幫襯
由於我去完越南一直念念不忘當地炸春卷同pho 但暫時都未比我係香港食得返😔又要努力繼續搵 始終唔知幾時先可以再飛