2007-02-12 56 views
上個禮拜六八點零打電話去叫自取外賣-一個鵝并盆, 三碗蠔仔粥,都知嗰段時間會幾爆, 所以都過左廿分鐘後先由灣仔搭的士去上環攞外賣,然後搭同一架的士回家(其實小女乃上環街坊, 與此黑店非常接近) 去到呢間野樓下, 啲侍應話外賣上樓上攞(不過我一向都係樓下攞嫁喎), 上到樓上, 得盒并盆搞掂, 三碗粥無下落. 咁我梗係叫個人幫我睇下仲要幾耐啦, 架的士係出面等緊嘛; 又行番落樓,我隱約聽到話漏單, 跟住嗰個人同我講整緊, 我都心知不妙但係都諗住三電粥都唔會煮好耐啫(又唔係開花棉粥, 湯飯之嘛!!!). 如是者得左十分鐘, 我不下催左幾次都未得, 跟住我先見到有侍應攞住碗飯行入廚房, 我心諗"你咪話比我知你未開始煮呀', 我再催多次話我有間的士唙出面等緊,點知個廚房佬嗌出嚟:等唔x到就取消啦' 你xx丫, 而家我冇比時間你煮咩, 我就係知你多人先打定電話叫外賣, 做唔切咪唔好接囉, 一係就話比人知要等耐啲, 咁條氣都順啲丫!! 煮三碗咁既味精水泡飯唔洗半個鐘下話, 好!!你叫我取消嘛, 我咪又走番上去取消囉, 個收銀都話'仲未煮好呀?' 但係一句'唔好意思'都冇講喎. 咩呀而家. 老字號大哂

咩呀而家. 老字號大哂呀. 你估你真係老字號呀, 唔稀罕我地啲間唔中幫襯下既客既錢呀. 我唔係乞你比野我食呀, 洗唔洗受你啲咁既氣呀. 你覺得你啲野真係好好食咩, 咪又係成口味精!!!!!

我發誓我食屎都唔再食呢間野亦都唔會比佢喺旅遊雜誌出現, 影衰香港人呀. 不知所謂!!!

最後我程的士係由廿三蚊跳到六十蚊.