2019-03-29
香港太安樓=台灣逢甲夜市=北京王府井=漢城弘大=倫敦covert garden 我相信呢一點上大家冇咩異議基本上香港講掃街,除左東裕民(已拆)、西葵廣、中菜街之外,就係南太安。掃街來講,小弟覺得雞蛋仔同格仔餅(格>雞)係必需的,咁但係點先叫做好吃?格仔餅來講,如果你見到間鋪講做夾餅,我麻煩你立刻擺食;如果有朋友話:「不如食件夾餅?」我建議你諗下呢個人仲值唔值得做朋友。講返呢間蛋記見到有牙so加持,唔知係咪好事,畢竟都好多人唔like佢(我係肥媽黨)格仔餅入面嘅煉奶、糖、牛油、花生醬嘅比例係1.5:1:1:1.5,呢個比例唔算最好但也ok,比較可惜啲餡係少得可憐。你地望下個格仔餅,一睇就知乾,原因好簡單,佢落蛋漿唔夠多,但又烘得耐就搞成咁呢個角度睇會覺得佢嘅厚度係參考左豬肉紙。唔夠厚,乾,皮薄涵唔靚,做到外脆,做唔到內軟(薄到冇內面),搞到蛋味唔夠出,比較可惜。下次有機會會試太安樓另一間,同埋會寫小弟心目中top 3格仔餅之一嘅
我相信呢一點上大家冇咩異議
講返呢間蛋記
呢個角度睇會覺得佢嘅厚度係參考左豬肉紙。
搞到蛋味唔夠出,比較可惜。