2012-08-06 185 views
天氣悶熱, 人們都鼠進商場避暑, 六點幾, 入了書局隨手拿了《蔡瀾常去食肆165間》,揭了幾版, 被福建炒面的圖片吸引住, 發現該食肆就在商場附近, 便一心向該店出發黃色招牌, 容易找到, 門口貼著兩個車胎人的貼紙, 心想質素一定有保證, 二話不說, 開門直進, 一眼望晒, 兩個伙計, 裝修茶記格局, 可能時間尚早, 只得一檯客人, 頭頂電視正播著奧運乒乓男團, 坐低一陣, 開個openrice app, 睇下有乜招牌菜, 再睇下d食評, 好奇怪, 樣樣食物都好壞參半, 十五十六, 最後揀了細肉骨茶配油飯, 海鮮喇沙, 馬拉盞通菜, 講左咁耐, 水都冇杯, 問了伙計兩次, 最後端上兩杯滾水(hot!)原來細看貼在牆上一角的提示, 為響應環保要顧客揚聲才會奉上, 差點誤會這是該店的待客之道, 廚房不消一會便出菜, 肉骨茶香味比<大食代>food court的稍遜, 附的醬油有大量辣椒子, 小心中伏, 油飯亦沒<kitchen 65 >的鬆軟香口, 整體只僅合格海鮮喇沙半碗滿也不夠, 幸是海鮮份量不少, 四粒獅蚶, 三片開邊蝦, 三塊魚片, 四件開邊豆卜,

海鮮喇沙半碗滿也不夠, 幸是海鮮份量不少,
四粒獅蚶, 三片開邊蝦, 三塊魚片, 四件開邊豆卜, 半隻蛋, 四粒獅蚶是亮點, 不是很多香港的喇沙敢用此食材, 他敢, 而且搶戲, 獅蚶的鮮(腥)味在口腔爆發, 仿如貴幾倍的藍貝 在<Assaggio >的夜景下互相映照, 雖然如此, 但喇沙的靈魂應該是湯底, 這碗比較辣和椰香較淡, 它沒<天后叻沙>的合港人口味, 亦沒<林太喇沙>的洽到好處, 性價比當然與<好時沙嗲>差天共地, 要比, 應該會險勝<莎巴>的售價

馬拉盞通菜是可取的, 嫩且夠鹹, 要彈是份量少, 難度是三款菜式最低的
經典的事情原來是壓軸登場, 唔該埋單的時候, 伙計話”出去埋”
, 一名貌似十大再生勇士司徒志強的收銀話”多謝180蚊”, (?)心諗應該百六蚊左右, 連單我一眼都冇俾我睇, 我就問佢俾張單我check, check完原來之前計多左, 應該179蚊, 發現該間出去埋的小店是有加一服務費
, 我忍不住問了司徒志強”點解要客人出收銀找數都要收加一服務費?”

好多間都系咁咖喇, 而家唔同晒(一秒停頓)你好少出去食

一語中的
, 我真系未食過要加一既茶記, 而要加一但又去收銀埋單既餐廳, 我記得有一間叫風月堂, 但要選服務態度最差, <馬拉盞>一定系首位
16.3
2012-08-05
$90 (Dinner)
16.3
  • 馬拉盞通菜