2017-11-28
四川菜係中國四大菜系之一,因起源於四川地區,以麻、辣、鮮、香為特色。其中,麻辣是川菜最具特色的口味,食得辣的人,仲要喜歡佢既重口味,不同香料製作而成。就係依種咁獨特味道的菜式,令人深深愛上! 今日放工去左公司附近新開既湘蜀人家食飯。 首先點了出名的口水雞,辣油有種獨特既香味,一大堆辣椒淹住啲細嫩既雞件之餘淡淡肉,仲浦上花生碎,令香味提升。 海蜇頭,曾經有人味我點解香港人咁鍾意食海蜇頭?!透明的海蜇頭一片片又硬又脆,酸得嚟有少少甘甜,加兩滴辣油, 感覺鋼強帶點温柔! 酸菜魚係今晚既主角!味道剛剛好,少酸加少辣,辣係麻辣!魚片數量有很多,$98真係好抵!我加錢要了淨薯粉,自製酸菜魚湯粉,好過癮! 朋友話要出去食甜品,我話不如響度食埋啦!叫了客高力豆沙,新鮮炸起脹卜卜,不過我就心諗洗唔洗咁多糖粉吖?!佢炸得好靚,豆沙粉量唔多,無咁甜,反而上面糖粉令個皮減少油膩感。 我覺得響香港食親好味/正宗的四川菜好多都唔乾淨或坐得唔舒服(十分貴嗰啲例外啦),依間食店,除左坐得舒服,環境幾靚之餘, 仲要上碟都精緻,乾淨,下次朋友話食川菜,我會建議佢地食依間呢!