2018-06-19 253 views
廣東話呢樣野確系博大精深,有d詞語講出黎比人感覺十分搞笑,例如平時形容一段文章「 水蛇春」咁長,個「水蛇春」其實我自己都吾知咩意思,總之就系用黎形容戈段文章好長篇。呢間店舖既店名叫「我杯茶」,「我杯茶」系廣東話黎講除左真系解我杯茶之外亦可解做我既心頭好/ 喜愛既事物/ 人等等。店舖主打外賣生意,堂食是有的,但只有一張長型枱,只能吸引少數堂食客。除左呢個特點之外,店內亦有數個師傅系度即場整三文治。三文治既包就當然吾洗即場整,但我就見到佢地煮牛肉同埋炒蛋既鑊氣都十足。叫左份沙嗲牛肉蛋治試試,外賣盒好得意系紙皮盒而吾系發泡膠盒。沙嗲鮮牛肉蛋治 $28三文治有2件,兩件都好厚呀,有滿滿既鮮牛肉同埋滑蛋我order戈陣仲叫左佢加烘底所以食落都有脆脆地既口感,蛋既份量好多之餘仲好滑,牛肉雖然冇乜沙嗲味⋯⋯但食落都好新鮮!三文治內仲有好多牛油,同牛肉、蛋一齊食令口感更豐富經典奶茶 $16吾記得影低杯奶茶,另外想講小店既熱奶茶都系好好飲,拎番公司飲戈陣仲諗緊吾記得拎砂糖,但飲落發覺系吾需要落糖,奶同茶既比例大概各佔一半,味道香滑濃郁。P.s. 系某個社交網站仲見到「我杯茶」既ac,雖然我自己就吾知羅德

沙嗲鮮牛肉蛋治 $28

三文治有2件,兩件都好厚呀,有滿滿既鮮牛肉同埋滑蛋

經典奶茶 $16

P.s. 系某個社交網站仲見到「我杯茶」既ac,雖然我自己就吾知羅德師傅系邊個,但咁樣講得似乎都有d來頭。
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch