2018-07-04
呢排天氣好返啲,就約左朋友去玩stand up paddle,一返上岸就俾岸邊呢間大大間既泰國野吸引住~室外有有太陽傘既露天茶座,可以邊望海望食野,幾好view,有渡假既感覺餐牌設計好清晰,圖文並荗上菜速度快,落單後十分鐘內已經新鮮熱辣上枱。泰式炒金邊粉 即叫即炒,配料豐富,如圖所見蛋、芽菜同豆腐都好多,大蝦碌都有六七隻。但油膩左啲,口感偏向濕潤,唔夠獲氣。青咖喱雞 用既係雞脾肉,唔係雞件,無骨易食,肉質嫩滑。味道適中,有椰香,可以再辣啲。烤薄餅 有咖哩當然要配薄餅。薄餅口感酥化,牛油味香濃。炸軟殼蟹柚子沙律 正當我地好奇梗沙律點解反而最後上既時候,謎底終於解開原來軟殼蟹係即炸,外殼金黃香脆,內裡肉質軟嫩。柚子沙律酸甜多汁,味道帶微酸而不澀,食落好清新,腰果多而大粒口感豐富雖然價錢比正常泰國野貴,但份量大、質素高,員工態度亦好好,會主動關心菜式岩唔岩客人口味,下次再黎西貢定必再試。
但油膩左啲,口感偏向濕潤,唔夠獲氣。
有咖哩當然要配薄餅。薄餅口感酥化,牛油味香濃。
正當我地好奇梗沙律點解反而最後上既時候,謎底終於解開
原來軟殼蟹係即炸,外殼金黃香脆,內裡肉質軟嫩。