2023-10-16
《1st Floor》南角姊妹店1st floor於九龍灣開了新店除了多了些新菜式外,照舊都有佢地同本地醬料品牌“大孖醬園”合作的fusion菜式。八珍甜醋沙律碗 ($78) - 沙律碗好豐富,除了沙律菜外,還有牛油果、烤黃桃及水波蛋等材料,同埋份量絕不孤寒的巴馬火腿,用上八珍甜醋好有平時食姜醋嘅感覺,有種熟悉得黎又有點陌生嘅感覺。。手撕豬肉水煮蛋酸種多士 ($92) - 手撕豬肉多汁又入味,加上焦糖化洋蔥更具滋味,面頭仲有水波蛋及荷蘭醬配埋個好味嘅酸種多士。。普寧豆醬蜆肉忌廉汁焗法國銀雪魚 ($168) - 銀雪魚肉有魚脂香,旁邊有很多蜆肉仔,醬汁未話好食到豆醬味,有點少膩。。忌廉腐乳醬帶子耳朵粉 ($108) - 耳朵粉好有咬口,內圓形外形鎖住忌廉腐乳汁,個汁辣辣地嘅腐乳味,唔會過濃或過鹹,帶子亦煎得外焦內嫩,整體非常惹味。。烤牛骨喇沙通粉 ($148) - 通粉有咬口,喇沙汁無想像中濃味,蝦肉爽口,好多香菇。烤牛骨髓上枱時仲嗞嗞聲,少少配埋通粉食更香口。。Rose Latte/ Dirty/ Herbal Espresso Tonic ($46/ $42/ $48)
南角姊妹店1st floor於九龍灣開了新店