2018-11-13
青衣城自從裝修擴建後,今年多左幾間新食肆~~由於出差既關係,就算屋企係附近都好,到而家始終都未全部試完。日前正值生日,就帶埋家人去試下尼間主打All day breakfast同西式快餐既餐廳,順便做下孝順仔~~~首先講下位置,餐廳位于青衣城1樓,酒樓隔離,門口有個"The Story"發光燈牌,十分易找~~裏面座位間隔算寬落,餐廳似打造開揚舒適風格~~~鋪面櫥窗擺放左各式蛋糕,多款口味,賣相十分吸引,可惜要留肚予之後各餐,唯有下次再試~~餐廳除左All day breakfast,仲設有多款鐵板餐同炒飯~~~我就點左All day breakfast配藍橘子柚子梳打,家人就叫左個黃金三文魚鐵鍋炒飯~~跟餐附送餐包同餐湯,但賣相及味道只係一般Cafe茶餐廳貨色~~侍應首先遞上一杯藍橘子柚子梳打,梳打買相吸引,給人一種清新既感覺,可惜飲落偏重梳打味,橘子味比較淡,同埋要飲到落底陣柚子味先會慢慢湧出黎(就算你事前不斷嘗試搞勻)等菜過程中,發現餐廳縱然上午人客唔算多,上菜速度仍然偏慢,要等成半小時先開始有野食,如果趕時間既朋友要留意尼點。終於All day breakfast上臺,麵包夠鬆軟
裏面座位間隔算寬落,餐廳似打造開揚舒適風格~~~
終於All day breakfast上臺,麵包夠鬆軟,煙肉同腸入味,成份早餐整體用油比例不俗,配合沙拉同番茄(番茄夠 juicy)作配搭,層次豐富得黎又唔會感覺太油膩,配上嫩滑既炒蛋,整體上係一個不俗既All day breakfast~~
再過5分鐘,家人的黃金三文魚鐵鍋炒飯上臺~~~
侍應隨飯附上醬油,開頭心念:炒飯仲要落醬油????
果然,食落第一啖味道偏淡,但飯本身都算乾身,醬油本身帶甜,用以帶出三文魚的甜味,但整體感覺則較爲平庸~~~
埋單人均約90蚊,觀乎其設於大型商場,整體屬可一試水平,但趕時間要食快餐既朋友敬請三思~~~