2018-01-14 115 views
係大坑食完一餐優質既西餐,假如要為完美既一天作結,總唔能夠無甜品既!!頭先果餐只係撫平左屈小姐既正常胃,但佢個甜品胃未被餵食呢,作為一個稱職既男朋友,又點可以忽視左呢一點呢? 所以賴生就帶住屈小姐番銅鑼灣啦....係大坑行番銅鑼灣既途中,一定經過維園,係經過其中一個秘密花園既時候,鬼鬼馬馬既屈小姐突然係袋度拎左d野出黎,原來係賴生一直好想要既愛心頸巾呢!(大愛) 賴生當然急不及待咁戴住啦影相啦同時發現左點解條頸巾咁長既,分明係2個人一齊用嫁喎?? 賴生就即刻用黎綁住屈小姐自拍啦當然啦!賴生又點會冇準備呢? 送左出賴生份禮物之後,我地就繼續向住目的地 <<Via Tokyo>>出發啦!!黎到Via Tokyo,門外總會有人排隊等入座,原因好簡單~~好食麻!!身為抹茶控,就我地既調查評分所得,Via Tokyo既抹茶評級係可以達到京都辻利既級數,係好好既評價!! 最難得係可以唔駛坐飛機都可以係香港解到鄉愁,所以間唔中屈小姐都會想食一食既,更何況係今日咁值得慶祝既日子呢!! 我地一定要食啦!!1) 抹茶丸子雪糕: 5⭐️黎到Via Tokyo,抹茶雪糕必點是常識

!(大愛
) 賴生當然急不及待咁戴住啦影相啦

抹茶白玉雪糕

1) 抹茶丸子雪糕: 5⭐️

黎到Via Tokyo,抹茶雪糕必點是常識吧?? 佢既抹茶雪糕軟滑,味道甜得黎不乏回甘入口先係牛奶既甜味,係舌尖細味迴盪牛奶既香氣同甜味,之後當你吞嚥之後,抹茶既大軍係喉嚨逆襲番轉頭,抹茶既回甘係口腔久久徘徊不散,甚有層次,故此佢既抹茶力係可以達到京都特制辻利既級數,雖然索價不菲,但真心值回票價。

連平時好慳家既我地都心甘情願乖乖地奉上幾十蚊食一杯雪糕,可想而知有幾咁令人回味!

再者,貼心既屈小姐知道賴小姐鍾愛煙韧既白玉,專登揀左白玉比賴生食呢! 白玉煙韧有致,配埋雪糕食更添口感

不過賴生仍然有個解不開既謎題,就係點解白玉加左抹茶粉,變左綠色玉之後,抹茶會唔消失得無影氣蹤既呢?

蕨餅焙茶雪糕

2) 焙茶栗子紅豆蕨餅雪糕 : 5⭐️

假如要試呢度既焙茶雪糕係要比多$3蚊既,但係茶類既產品,Via Tokyo真係拿捏得好出色,呢3蚊絕對要比!!

呢個焙茶雪糕,入口香味濃郁,茶味烘焙過果隻香氣係口腔大爆發,佔滿口腔內既每一個角落,而經過烘焙既茶味回甘更濃烈,比抹茶雪糕更強,不過相對抹茶雪糕,熔茶既茶味盲霸道好多,牛奶既甜味相對無就凸出,喜好茶道既朋友值得一試!!

至於栗子,雖然唔太大粒,但都好甜呢,可以彌補番焙茶唔夠甜既味道

同樣地紅豆同栗子發揮同一個功效,只係口感冇栗子既硬!

至於蕨餅,又係賴生被寵愛既另一個證據,對於煙韧野,賴生係好鍾意食既,深知此道既屈小姐就投其所好,叫左煙韧既蕨餅比賴生食,滿足滿足!!

#千祈唔好睇小女性既甜品
#被受寵愛既證據
#抹茶控
#一定要有回甘先叫合格
#謝謝妳對我的寵愛
2017-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$51 (Last Night Supper)
Celebration
Anniversary