2022-10-23
灣仔又有性價比極高既omakase開張喇!「卓鮨」座落廈門街,樓高兩層,上面有十令個位,樓下有八個位,全部都係吧台,可以近距離欣賞食材既新鮮同師傅既手勢😋成晚最驚喜係牡丹蝦壽司,Mark師傅不單選食材厲害,烹飪方法都好賞心悅目,親眼睇住蝦膏由生燒到熟,散發陣陣鮮香,未擺入口已經好期待🤩Dinner Menu $1480+10%先付🥢間八南蠻漬南蠻雞就食得多,用間八黎整真係第一次食,魚肉好滑,輕輕調左味已經好食🥢鰻魚玉子燒凍食既玉子幾時都係第一位前菜選擇🥢沖繩水雲沖繩風產海藻類,啜一啜就sir左入喉嚨刺身💮白子 配 萬能蔥 蘿蔔蓉係限定!要一啖食!唔腥既白子真係好難搵🥺配上少少酸汁😻🦪北海道仙鳳趾生蠔屬於Creamy既時令生蠔🐟蜜柑鯛 三食心機之作,有純刺身、腩位、仲有燙左皮既刺身,未食都感受到師傅既誠意🐟池魚細切 配 紫菜睇住師傅剔骨,切切切,再調味放係眼前,除左哇哇哇,我無野講😂🐟秋刀魚刺身 + 輕燒秋刀魚秋刀魚呢排當造,我本身就好鐘意食秋刀,難得有兩味真係好滿足🐟大Toro + 腦天大腹就係正式輸出啦眼見都睇到夠哂油,但係「腦天」我第一次食,係吞拿魚頭頂嗰舊肉!我地四個人,就食左四
Dinner Menu $1480+10%
先付
🥢間八南蠻漬
🥢鰻魚玉子燒
凍食既玉子幾時都係第一位前菜選擇
🥢沖繩水雲
沖繩風產海藻類,啜一啜就sir左入喉嚨
刺身
💮白子 配 萬能蔥 蘿蔔蓉
係限定!要一啖食!唔腥既白子真係好難搵🥺配上少少酸汁😻
🦪北海道仙鳳趾生蠔
屬於Creamy既時令生蠔
🐟蜜柑鯛 三食
🐟池魚細切 配 紫菜
🐟秋刀魚刺身 + 輕燒秋刀魚
秋刀魚呢排當造,我本身就好鐘意食秋刀,難得有兩味真係好滿足
🐟大Toro + 腦天
大腹就係正式輸出啦眼見都睇到夠哂油,但係「腦天」我第一次食,係吞拿魚頭頂嗰舊肉!我地四個人,就食左四條魚既精華位😂
和食
🐷煙燻野菌黑毛豬
黑毛豬好嫩,配埋雞髀菇,中和下啲油份
壽司
🐟金目鯛(偏爽既白身魚)
連皮既金目鯛真係好好食🥹第一件上枱我已經比good😂
🐚 活北寄貝
因為神經線未斷,到上枱果一秒仲郁緊,鮮
🐟梭子魚
輕輕燒過令到魚味好出⋯係比較爽口
🐟銀鱈魚
又係一款連皮既白身魚,雖然味淡但係口感真係好好!
🐚活赤貝
原隻上既赤貝成日都食,但係到我面前都仲郁緊既就未試過,好似孔雀開屏咁慢慢散落舊飯度
🐟黑鯥
第一次接觸嘅魚,雖然冇乜魚油但係好香
🦐牡丹蝦 燒蝦膏 蝦油點綴
一開始我已經講左,呢款VIP真係好掂,蝦油仲有畫龍點睛功能,下次一定要encore
🥢北海道赤馬糞海膽
花碟仔裝住既壽司,一啖入口又回甘又順滑
🍲鯛魚頭 鯛魚鮫湯
魚油重,肉眼就睇到,好濃,暖胃一流
🍈溫室赤肉密瓜
黎個超甜嘅蜜瓜結尾,呢餐完美落幕💗
🍣 @takusushihk
灣仔廈門街1號廣泰樓地下C2A舖