2018-10-18
去完K11想食個小午餐,雙腳好自然咁黎左呢度~小店位於一幢服務式住宅既3樓一推門就覺得呢度係好有童心既一個地方,一幅幅小朋友既掛畫、一大幅彩鈕既牆壁、仲有陽光照耀住窗口一樽樽彩色衫鈕。我地先點份set lunch,見糖鈕海南雞飯係招牌菜,就點了一份。跟餐既係一碗冬瓜湯,材料有夜香花 、冬菇、豆腐,並唔係"例湯"清清咁~好有住家湯既感覺!送上了海南雞飯,爽彈既雞皮喺陽光下更加金黃,雞肉既嫩滑配上三款醬汁。而我最愛係黑豉油,香濃得黎帶點甜雞飯粒粒分明略有高湯既味道,相當滋味!見menu上既甜品好精緻,反正想輕食一吓,就另加一份甜品~柚輪係蜜柚芭菲拿破崙淨係睇相已經好靚好吸引 一個柚子乳酪球喺酥皮圈入面柚子乳酪質地比雪糕更實淨可以放喺酥皮上,加埋旁邊既鮮柚子感覺好清新!!而跟餐嘅甜品係一份黑松露cheesecake,一啖入口,黑松露既香濃味隨之散發出黎,不禁靜止了一口氣細味品嚐~ 估不到一間樓上cafe 既甜品賣相同味道可以咁突出~ 就算只係跟餐既一件小甜品都感受到小店既心思!!最後點了杯Bubble drink既蜂蜜桂花茶,亦隨住輕煙送上,原來bubble就係"booboobooo"的氣泡
小店位於一幢服務式住宅既3樓
好有住家湯既感覺!
雞飯粒粒分明略有高湯既味道,相當滋味!
見menu上既甜品好精緻,反正想輕食一吓,就另加一份甜品~
柚輪係蜜柚芭菲拿破崙
淨係睇相已經好靚好吸引
一個柚子乳酪球喺酥皮圈入面
柚子乳酪質地比雪糕更實淨
可以放喺酥皮上,加埋旁邊既鮮柚子
感覺好清新!!
而跟餐嘅 甜品係一份黑松露cheesecake,一啖入口,黑松露既香濃味隨之散發出黎,不禁靜止了一口氣細味品嚐~
最後點了杯Bubble drink既蜂蜜桂花茶,亦隨住輕煙送上,原來bubble就係"booboobooo"的氣泡意思,飲起來既蜂蜜滋潤又帶桂花既清香!