2018-10-01
今日中秋過後天氣涼涼地,最適合打邊爐啦相約男朋友到這間位於長沙環這間六十六十粥底火鍋!好多客人來幫襯,地方都幾大好寬,坐位枱子都幾多(2、4、6人枱),有一個獨立房間(8-10人)!電爐好有火力(在枱邊可增減溫度)、乾淨又舒服的地方及潔淨的餐具,坐位梳化軟熟,服務生好友善又有禮、主動清空碟及枱上棄盆、老闆好好客又笑容可掬,好親切教客人煮不同海鮮的時間;每張枱都有雞雞計時器,讓客人可以準確計算煮食時間服務生先給予不同配料讓客人自製醬汁自選8款海鮮(花甲/白沙)、沙魚、肉蟹、海蝦、扇貝、貴妃蚌、流浮山蠔(花甲/白沙)煮開就得,好清甜好美味,無沙又彈牙!沙魚:唔厚好快熟,好滑的好甜的魚肉,我最愛食魚!不過就小心魚中細骨肉蟹:蟹膏好香好滑,肉蟹好肥美肉滑,蟹鉗啖啖肉(枱上有開殻的工具,好細心的安排)我男朋友全晚最愛的海鮮還有流浮山蠔(肥美、蠔味濃);蓋著的是新鮮生猛活蝦:好活潑、不斷想跳出來,好大隻!活蝦好鮮甜,肉彈牙美味,彎曲了就可以食得貴妃蚌:好大隻、好鮮甜又口感十足!又是一開殻就可以食6款自選火鍋配料(有豬有牛有菇有菜選擇)我選了炸魚皮、滑雞件、鮮淮山、蜂巢豆腐、娃娃菜、烏冬炸魚片好香脆
相約男朋友到這間位於長沙環這間六十六十粥底火鍋!
每張枱都有雞雞計時器,讓客人可以準確計算煮食時間
服務生先給予不同配料讓客人自製醬汁
(花甲/白沙)煮開就得,好清甜好美味,無沙又彈牙!
活蝦好鮮甜,肉彈牙美味,彎曲了就可以食得
貴妃蚌:好大隻、好鮮甜又口感十足!又是一開殻就可以食
6款自選火鍋配料(有豬有牛有菇有菜選擇)
我選了炸魚皮、滑雞件、鮮淮山、蜂巢豆腐、娃娃菜、烏冬
炸魚片好香脆好鬆化,唔硬又唔會咸;顏色剛好!我喜愛
這裡好多客人來食,8:30更是滿坐,抵食價錢合理又不用加一,服務環境都幾好,而且打完最後更加入米飯,讓精華湯底成粥!(配上南瓜、芋頭粒、粟米)好甜好綿的粥