2019-06-22
早幾日經過砵蘭街,見到呢間好文青既咖啡店,之後上網見到原來係黎自台灣的,所以今晚就同友人黎呢間餐廳試下!這裡共連地下共有3層,樓底好高,地方好大!地下果層有好多不同的文青佈置,還會見到開放式廚房。上一層會見到有一張波枱,而且座位是梳化式居多。這裡是自助形式的,點餐到收銀位置,點餐後會有個取餐機給你,食物準備好的時候會震動及著燈,提醒你到取餐處取餐。餐具及水自行到自助位置領取,另外用餐後自行把餐具拿到回收處。所有燉飯類可加錢轉做套餐,套餐包括了麵包、沙律同埋2杯像乳酪的昔昔。麵包是法包,所以有點硬,但是醬汁很特別,有無花果醬及香橙白蘭地起司醬,食落苦苦地,好有酒味!沙律拌入沙律醋,酸酸甜甜!昔昔味道像桑莓乳酪,但較乳酪稀性,可以就咁飲!昔昔入面還有花生碎、南瓜籽及餅乾,所以口感非常豐富,而且夠哂酸,非常開胃!海底世界-海龍王真的來了($228),個名好得意!這個燉飯是用上羅勒醬整成,所以比起平時食的燉飯味道不同,冇平時咁漏。材料方面有龍蝦、帶子、貓魚、魷魚等海鮮。龍蝦鮮甜爽口,帶子稍稍煎過,所以香口鬆軟。這個飯還配有溫泉蛋,拌埋一齊食D飯更香更滑!烤蔬菜-奶油薯泥Padano起司($78
沙律拌入沙律醋,酸酸甜甜!
Ice Mocha($38),這裡的咖啡冷熱飲同價,飲落順滑,咖啡味香濃。
總括黎講,這間cafe俾人感覺舒適唔局促,有一種可以坐一日的感覺。而且亦有文青打卡位和桌球,相信稍後日子將會有更多年青朋友到這裡影相打卡!