2020-10-15
無得飛去日本,但日本嘅食材可以飛嚟香港嘛😝!Omakase大家都唔陌生,最緊要品嚐到新鮮同正宗嘅食材🥢上星期同朋友去左食 #壽司櫻 ,一開𨋢門喺一間私隱度極高嘅餐廳。推開餐廳大門,和式裝橫好有鄉下嘅親切感。我地揀左bar枱坐,可以欣賞到師傅嘅精湛刀功🔪。Omakase-Gin 有頭盆3種盛、刺身7種盛、和食、天婦羅、壽司5貫、汁物、果物。味蕾嘅享受,唔經唔覺食左兩個鐘,一件不漏😋咁多款新鮮嘅刺身每日由師傅發板,睇下呢段時間有咩新鮮食材✈️空運到港。再配搭唔同嘅醬料帶出刺身嘅鮮味,每食一件都讚不絕口👍🏻 這就是Omakase嘅精妙之處。🥢頭盆3種盛有日本珍珠蠔、鮑魚、蟹肉湯凍水晶🥢刺身7種盛產自岩手縣大船渡灣嘅「令和怪物」—生蠔🦪,肉質肥美充滿礦物味。鰈魚刺生、牡丹蝦刺身、鯖魚刺身、炙燒金目鯛、左口魚裙邊等等...🥢和食:炸蒜日本和牛卷🥢天婦羅:蝦、日本辣椒仔、著仔,仲可以點啲抹茶鹽伴口。🥢壽司5貫北海道海膽軍艦、櫻花蝦拖羅、深海池魚、秋刀魚、赤貝🥢汁物:魚奶湯,鮮甜香濃🥢果物:靜岡縣溫室蜜瓜、紅豆南瓜布甸🥢散叫:雞泡魚干、阿波尾雞翼、干漂卷樣樣精品,下一次去食又可能用唔同食材,期待你嘅分
🥢頭盆3種盛
有日本珍珠蠔、鮑魚、蟹肉湯凍水晶
🥢刺身7種盛
🥢和食:炸蒜日本和牛卷
🥢天婦羅:蝦、日本辣椒仔、著仔,仲可以點啲抹茶鹽伴口。
🥢壽司5貫
北海道海膽軍艦、櫻花蝦拖羅、深海池魚、秋刀魚、赤貝
🥢汁物:魚奶湯,鮮甜香濃
🥢果物:靜岡縣溫室蜜瓜、紅豆南瓜布甸
🥢散叫:雞泡魚干、阿波尾雞翼、干漂卷
樣樣精品,下一次去食又可能用唔同食材,期待你嘅分享❤️