朋友又同佢愛人吵大鑊,想搵我傾訴。於是我上網搵間cafe 同佢食飯,希望可以坐耐少少傾耐d。呢間餐廳,一來係openrice 最近唔知咩野餐廳選舉中既候選餐廳,總之即係好野啦,二來係間出名食甜品既cafe,諗住佢唔開心,用d 甜野治癒下佢。首先,入到去盡入眼簾既,係一面貼左好多情侶相既特色牆,我連忙快步推我fd 入去,睇唔到睇唔到睇唔到…各有各叫,呢間cafe 有晚餐亦都有散叫,如果散叫d 飯麵,亦可以加錢轉set dinner 既。我叫左個龍蝦汁海鮮意大利飯,配埋做set,單叫$78,而家$133,有埋餐湯、salad、drinks 同甜品。個沙律幾健康,唔多沙律醬。而個飯呢,侍應係落單之前已經主動提及煮法會比較硬身,但係都可因應客人口味煮腍d。turn out,我覺得而家仲好食wo,有d 咬口,而個醬汁都係幾杰身,海鮮味夠入味唔錯。朋友開始訴說佢點愛果個人但果個人從頭到尾只係當佢係兵,一齊既時候好開心,但要唔睬你就係唔睬你,應承過你既乜都可當無左回事,又鍾意講大話,仲要係好蠢既大話。我只可以安慰佢,呢d 咁既死港女,唔要都罷。黎!我地睇下個甜品menu,食好西打打氣!跟餐本身都有甜

salad, soup

龍蝦汁海鮮意大利飯

跟餐本身都有甜品既,但我加左少少錢,試左佢個affogato。2 球既movenpick 雲尼拿雪糕,配以一杯espresso 同埋一杯baileys,食既時候慢慢咁灌落去,好正…隻espresso 除左好濃咖啡香外仲有淡淡朱古力味,而baileys 呢則有輕微酒精既灼熱感,加埋一齊非常之甜溜過癮!
affogato

食完,我多口問左一句,我問如果果個人之後又tum 番你,咁你係咪又當無事發生過一樣﹖佢無從判斷。咁死得,呢d 咪做兵既命囉。
2018-03-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
龍蝦汁海鮮意大利飯