2019-04-26 1009 views
諗住入嚟補返篇食評先發現原來佢已經裝修緊。其實本身就唔係諗住入嚟呢間餐廳度食嘅,佢發現我哋想食嗰間餐廳太多人排隊啦,所以呢就入咗嚟依家門面睇落好靚、顏值好高嘅餐廳。我嘅係一個鰻魚飯。大家睇到啦佢快鰻魚呢系好大塊嘅,我食起上嚟就有啲骨,同埋雖然好深色,好似好咸/好入味咁,但係依然有些少嘅腥味,不過整體來講都係鰻魚常見嘅事黎嘅。整體來講呢,雖然鰻魚好大塊但係好薄,所以我食完飯鰻魚都未食晒啲飯,稍稍覺得有啲到喉唔到肺,差少少咁。佢側邊啲沙律亦都好苦。一般般啦。
諗住入嚟補返篇食評先發現原來佢已經裝修緊。
一般般啦。
2019-02-21 555 views
搬左出市區最大嘅得著就係收工出街食埋晚飯返到屋企都仲係好早😜。攪到最近我成日都外出用膳,好似放監咁😂。今晚就拉左家姐去太子呢間餐廳食, 我之前同朋友去杏花邨outlet時食過佢嘅分店, 嗰度裝修夢幻, 色彩繽紛,又有旋轉木馬,係拍照打卡嘅好地方。不過太子呢間就走平實feel,裝修簡單。我地點左兩份晚餐,烤西班牙豬肋排同鵝肝香蒜天使麵,一肉一主食, 可以share share together。跟餐有齊湯同沙律, 是日餐湯係南瓜湯。豬助骨烤得非常香口, 西班牙豬油份唔多,所以食極都唔膩。天使麵質地彈牙,雖然未至於al dente, 但都非常爽口, 鵝肝是整片的,一啲都唔辜寒。甜品是雪糕, 我地將其中一份升級要左心太軟。心太軟朱古力味勁濃,但配濃黑即磨咖啡就剛好。套餐其實好多野, 所以我地食完就決定散步回家, 幫助消化。

跟餐有齊湯同沙律, 是日餐湯係南瓜湯。

豬助骨烤得非常香口, 西班牙豬油份唔多,所以食極都唔膩。

套餐其實好多野, 所以我地食完就決定散步回家, 幫助消化。

2019-02-17
Dinner
好特別,有好多相痴係牆上面👍🏻芝麻醬田園沙律🐚🥗淋上欖檻油同埋醋, 酸酸地幾開胃沙律菜都好新鮮,都幾大份芥末火腿香菇長通粉🐷就咁睇個名以為味道有D辣,所以好奇點黎試下。送上檯見好多汁creamy,個汁比較杰,酸酸地幾開胃, 加上好濃既忌廉味,原來一D都唔辣。長通粉偏硬,好飽肚。士多啤梨沙冰🍓幼沙冰,有D甜芝麻雞翼🐔炸雞翼,外表香脆, 唔會太油太乾,內裡juicy, 唔錯黑松露薯條😍即炸薯條,熱辣辣淋上黑松露醬,正整體黎講,價錢亦唔貴,待應態度不錯,食物味道好,份量都夠飽環境既氣氛適合情侶拍拖黎👍🏻唯獨餐廳比較小,與鄰座相近,我一個大男人坐得有些少辛苦🤪
環境不錯

好特別,有好多相痴係牆上面👍🏻

芝麻醬田園沙律🐚🥗
淋上欖檻油同埋醋, 酸酸地幾開胃
沙律菜都好新鮮,都幾大份

芥末火腿香菇長通粉

芥末火腿香菇長通粉🐷
就咁睇個名以為味道有D辣,所以好奇點黎試下。

送上檯見好多汁creamy,個汁比較杰,
酸酸地幾開胃,
加上好濃既忌廉味,原來一D都唔辣。
長通粉偏硬,好飽肚。

士多啤梨沙冰

士多啤梨沙冰🍓
幼沙冰,有D甜

芝麻雞翼🐔
炸雞翼,外表香脆, 唔會太油太乾,
內裡juicy, 唔錯

黑松露薯條

黑松露薯條😍
即炸薯條,熱辣辣淋上黑松露醬,正

整體黎講,價錢亦唔貴,
待應態度不錯,食物味道好,份量都夠飽
環境既氣氛適合情侶拍拖黎👍🏻

唯獨餐廳比較小,與鄰座相近,
我一個大男人坐得有些少辛苦🤪
芥末火腿香菇長通粉
士多啤梨沙冰
  • 芝麻雞翼
2019-02-18 1642 views
這間之前同同事來食下午茶,有3間分店的天堂咖啡館,好多人愛來品嚐飲下野,今日就帶同男朋友來坐滿了客人,食物都幾抵食又坐得舒服,乾淨的、寧靜的、可愛裝飾擺設的環境,吸引好多少女來掛燈好搶眼!Menu分主菜menu及飲品menu; 上面這個是飲品的;哦⋯⋯好靚的立體木馬,好特別又有心思我男朋友見有乳酪飲品就立即點定要青蘋果味,果然無失望!清清青蘋果口味,唔會太甜!這裡環保不用飲管,有一個可愛小匙!點了一個寬條麵,包了餐湯(南瓜忌廉蓉湯)健康又香滑,2個share飲,有紅蘿蔔及南瓜打起蓉,好香!小食辣辣芝麻雞翼,有4隻連翼尖,熱辣辣上枱!一點都唔辣,好香脆好多芝麻、炸得剛剛好,脆身唔油膩、雞肉香滑又有口感男朋友食得好滋味,推薦必食之選!(素野菌黑松露寬條麵)好耐無食寬條麵,這裡竟然有,賣相幾靚又香噴噴野菌好爽口好入味、黑松露香味剛剛好、寬條麵好有口感好美味

掛燈好搶眼!

Menu分主菜menu及飲品menu; 上面這個是飲品的;

哦⋯⋯好靚的立體木馬,好特別又有心思

點了一個寬條麵,包了餐湯(南瓜忌廉蓉湯)

健康又香滑,2個share飲,有紅蘿蔔及南瓜打起蓉,好香!

小食辣辣芝麻雞翼,有4隻連翼尖,熱辣辣上枱!

男朋友食得好滋味,推薦必食之選!

(素野菌黑松露寬條麵)

好耐無食寬條麵,這裡竟然有,賣相幾靚又香噴噴

野菌好爽口好入味、黑松露香味剛剛好、寬條麵好有口感好美味
2019-02-17
$70 (Tea)
  • 芝麻雞翼
  • 素野菌黑松露寬條麵
2019-02-13 388 views
好閨蜜幾天後生日,正日當然留給她男友,我們就先預早幾天替她慶祝好了。忙人如我,想閨蜜吃得開心又沒有太多時間準備,決定帶她吃頓好的就夠了,就選了這,主要是因為裝潢有心思,適合拍美美的生日照。我預先在openrice 訂位,因為以前去過一次吃午餐,發現人很多,要排隊等好一會兒,想必晚上人更多,先留枱比較明智,結果8pm到餐廳時果真人多得很,即使訂枱了也得等10分鐘。這家cafe基本上都是西餐為主,我們三人點了三個晚餐套餐,各包含一份沙律、一碗餐湯、一道主菜、一客甜品和一杯飲品。第一道主菜是酥香軟殼蟹牛肝菌意大利飯($138),份量比午餐少了點,但質素不減,還是很入味。第二道主菜是香蒜芝士焗龍蝦拼頂級牛肩胛扒半份($258),牛扒不錯,我們點了五成熟,肉質夠嫩;龍蝦的芝士稍微不夠,蝦肉份量也不太多,要記得拆開蟹鉗取出蝦肉。第三道主菜是香脆豬手配燒汁($178),我個人最喜歡這道菜,皮很脆,頗鹽,而豬手的肉很滑嫩,感覺到豐富的骨膠原,超好吃。甜品本來是雪糕,但既然是生日,就加了$25改要蛋糕。蛋糕款式很多,我們點了tiramisu、朱古力栗子和new york cheesecake,可以免費轉

甜品本來是雪糕,但既然是生日,就加了$25改要蛋糕。蛋糕款式很多,我們點了tiramisu、朱古力栗子和new york cheesecake,可以免費轉為生日擺盤。蛋糕挺不錯,特別是cheesecake。店員很主動爽快地幫我們拍照片,真的很感謝🙇‍♀️

結帳大概$600-700,有加一,中位價格,相比起來午餐比較伐算,因為份量比較多,但整體來說還是挺不錯的。
2019-02-13
Celebration
Birthday
2019-02-05 233 views
在花園街shopping 完,在太子搵食,一於試下呢間西餐。叫了兩個set, 280g 美國頂級肉眼牛扒配燒汁,香辣蜆肉炒意粉轉套餐先來湯和前菜沙律,是日餐湯是蘑菇湯,充滿香濃的蘑菇味。肉眼牛扒配燒汁,牛扒肉質有咬口,配上燒汁更惹味,碟邊的車厘子醬都幾清甜。另外要一讚薯蓉非常香濃,燒菠蘿和瓜瓜都幾好食。蜆肉炒意粉的確好辣呀,唔食得辣的不建議叫呢,喜歡辣的會覺得辣得起勁!是日甜品是曲奇雪糕🍦食埋就滿足哂!
叫了兩個set, 280g 美國頂級肉眼牛扒配燒汁,
香辣蜆肉炒意粉轉套餐

先來湯和前菜沙律,是日餐湯是蘑菇湯,充滿香濃的蘑菇味。

是日甜品是曲奇雪糕🍦食埋就滿足哂!

2019-01-27
2019-01-26 346 views
鐘意食西餐嘅我地今次黎到太子撐枱腳哩間餐廳啲設計好warm好家庭式。Menu 嘅菜式都好多,價錢亦適中2個人我地嗌左一個套餐,多一個主菜,一個小食。前菜沙律加上酸酸地嘅沙律醬,夠晒fresh, 跟餐羅宋湯夠晒料,加埋啲配菜,成碗湯好濃厚黑松露意大利雲吞嘅汁真係好濃,好夠味食落去真係好香!雲吞嘅軟硬度煮得啱啱好煎三文魚嘅皮煎得好脆,仲有好滑嘅薯蓉,菠蘿,翠肉瓜做配菜,三文魚嘅汁酸酸甜甜,食落好特別墨魚汁意粉好香蒜味,炒得好香,加埋帶子,真係 perfect match 心太軟可以跟餐,加$25,味道調得啱啱好,朱古力唔太甜又唔係太苦配埋雲呢拿雪糕
鐘意食西餐嘅我地今次黎到太子撐枱腳

跟餐沙律,湯
餐湯

黑松露意大利雲吞

黑松露意大利雲吞嘅汁真係好濃,好夠味
食落去真係好香!雲吞嘅軟硬度煮得啱啱好

帆立貝墨魚汁意粉
帆立貝墨魚汁意粉

配埋雲呢拿雪糕
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
跟餐沙律,湯
餐湯
2019-01-25 226 views
自從幾星期前食過cafe paradise之後一直念念不忘佢既好食!!!!於是我又再拉埋朋友2人去食~~今次食佢太子的另一間分店, 餐廳裝修都係唔錯....點左set餐......套餐已經有餐湯+田園沙律+一個主菜,另外有嘢飲同埋甜品!!!!好夠份量好抵食~~~又叫番卡邦尼意粉.....意粉火喉恰到好處, 醬汁都有濃郁既芝士味!!!芝士汁的蛋味都夠突出, 而且好夠creamy!!!朋友點的係香辣蜆肉炒意粉意粉好吸味好入味....香辣的程度還令朋友頗滿意...蜆肉大大粒....無咩沙...都ok!!!意粉都係火喉恰到好處...唔會太乾之後每人一杯餐飲....我地都係穩陣派....點了檸檬茶....茶底都幾新鮮唔會苦澀~~最後是日甜品係益力多雪糕好正,好軟滑......啖啖益力多味~~~
今次食佢太子的另一間分店, 餐廳裝修都係唔錯....
朋友點的係香辣蜆肉炒意粉
意粉好吸味好入味....香辣的程度還令朋友頗滿意...

最後是日甜品係益力多雪糕
好正,好軟滑......啖啖益力多味~~~
2019-01-20 2970 views
今晚同女友人去鄰近太子港鐵站的Cafe Paradise 食晚餐。餐廳裝潢精緻,門外有一個迷你旋轉木馬,打卡一流。叫左兩個晚餐,有5course ,附餐湯,沙律,主菜,餐飲及甜品,其中餐飲及甜品可以加錢另叫其他餐牌上的食物,今次只是甜品另外加錢升級做朱古力心太軟。我與女友人各自叫一個餐,不過餐廳侍應好貼心的另外加個碟,方便分享美食。今晚餐湯是紫薯湯,很特別,味道很香甜。前菜是田園沙律,沙律菜很新鮮。沒有菜靑的苦澀味一個餐是香脆豬手餐$168+10%上枱豬手的分量十分大,豬手的皮十分香脆,肉質鮮嫩,帶少少咸香,配菜的紫薯蓉香甜,因為平日其他餐廳多數只是薯蓉,原來紫薯蓉又幾好味。另外的是茄子及翠肉瓜,帶酸,很開胃。另一個餐是羊扒餐配薯菜$178羊扒有三大件,帶著少許羊羔,很有羊味。跟餐的熱咖啡,奶是另上的,可以玩拉花,不過我杯似乎是拉樹吧。味道香濃。跟餐甜品是綠茶雪糕女友人加$25升級為朱古力心太軟,心太軟経輕輕一切便有流心的效果,慢慢與女友人互相傾訴,同時又可以享受美食,一樂也。結賬加一,共$408.

今晚餐湯是紫薯湯,很特別,味道很香甜。

前菜是田園沙律,沙律菜很新鮮。沒有菜靑的苦澀味

一個餐是香脆豬手餐$168+10%
另一個餐是羊扒餐配薯菜$178
羊扒配薯菜
羊扒有三大件,帶著少許羊羔,很有羊味。

跟餐甜品是綠茶雪糕
朱古力心太軟

慢慢與女友人互相傾訴,同時又可以享受美食,一樂也。

結賬加一,共$408.
2019-01-16
$204 (Dinner)
羊扒配薯菜
2019-01-18 192 views
尋晚同朋友到太子食晚飯,見到呢間西餐廳裝飾特色布置几靚,依然保留聖誕節氣氛。餐廳內企理干淨,坐位舒適,我地點左二個餐,一個是黑松露野菇意大利飯和一個三文魚蒜蓉扁意粉,一個甜品云石芝士蛋糕🍰,意大利飯煮到恰到好處,廚師火頭控制得好好,濃香的芝士伴著黑松露獨香味、野菇的惹味,真系好正呀!三文魚蒜蓉扁意粉,勁多的蒜蓉十分惹味,三文魚肉嫩鮮甜,扁意粉每一條都均勻地混合著香草和醤料十分好味!滋味的云石芝士蛋糕,口感豐富,濃濃的芝士,甜度適中令人回味無窮和滿足。

餐廳內企理干淨,坐位舒適,
濃香的芝士伴著黑松露獨香味、野菇的惹味,真系好正呀!
2019-01-15 235 views
同好耐冇見嘅朋友食飯一定好多偈傾所以想搵個靜靜地嘅地方一邊食嘢一邊傾計☺️出到地鐵站其實見到有一間不過好似冇乜位職員同我地講話附近仲有另一間嗰邊會多位啲於是就過咗另一間啊😗我地得兩個女仔所以都食唔到好多嘢我哋嗌左一個雞翼做前菜因為雞翼都係我一個朋友食晒佢食完都飽飽地所以我哋就再叫多咗個煙三文魚蜆肉天使麵嘢飲我就嗌咗一杯Cafe latte ☕️好得意架佢個嘢飲Menu打開會有一個城堡彈起身🏭雞翼一共有四隻有好香嘅芝麻味 未食聞到都已經好吸引🤤到呢個肉天使麵其實佢啲海鮮料算多蜆肉同其他海鮮都幾多嘅只不過個汁有啲淡加上同啲天使面唔知點解硬係撈唔埋所以食落去有面同汁分開嘅感覺麻麻地🤐出奇地個latte做得幾好奶同埋咖啡個比例做得啱啱好飲落去唔會太重奶味 咖啡味有夠濃🤩食完我哋仲叫咗一個芒果cake做甜品呀呢個芒果cake啲芒果夠甜中間啲忌廉的配搭起上嚟都唔太漏嘅所以做甜品都唔錯係食完正餐仲想食多少少野嘅時候啱啱好可以填飽個胃🥳如果想搵個靜嘅地方傾計 呢度幾好😛

出到地鐵站其實見到有一間不過好似冇乜位

係食完正餐仲想食多少少野嘅時候啱啱好
可以填飽個胃🥳

如果想搵個靜嘅地方傾計 呢度幾好😛
2019-01-15 273 views
這次已經不知道是第幾遍來太子吃西餐,當然不是說來過這間餐廳很多遍,只是回想原來太子有很多西餐廳,這一點是我以前從來不知道的。Cafe Paradise有數間分店,有兩間在太子,一間在界限街,一間在砵蘭街,還有一間在杏花村的杏花新城。餐廳門口放置了一些特別的裝飾,相比一般的餐廳,多了一份心思。旋轉木馬有彩色、粉紅色和淺藍色,少女一定會很喜歡,旋轉木馬亦都令我想起了迪士尼,還真令我想起了一句歌詞:旋轉中細味天邊星宿也沒法比差點還忘記了說說這一項,Cafe Paradise 原來曾經在2017年獲得OpenRice的「最優秀開飯意大利菜餐廳」,我記得之前也是知道這項的,只是一時忘記了,看來質素也不會差到哪兒去吧。多數人去西餐廳都寧願要dinner set多於a la carte,畢竟dinner set的價錢便宜很多,又不用花太多的心思去選擇菜式。先來了一個餐湯,是日餐湯為黑松露野菌湯,黑松露味很濃郁,但湯的質感可以再稠身一點,有點兒稀。我向來都很喜歡黑松露的食物,這個湯對我來說更是美味。 煙三文魚蜆肉天使麵 $123表面有一些生菜做裝飾,煙三文魚的數量很多,一片片很小片的,吃的時候和天使麵

煙三文魚蜆肉天使麵 $123
表面有一些生菜做裝飾,煙三文魚的數量很多,一片片很小片的,吃的時候和天使麵一起吃會比較方便,而且煙三文魚本身是偏鹹的食物,和天使麵一起吃同時有調和味道的效果。天使麵中的忌廉汁很多,有creamy的感覺,但跟黑松露野菌湯一樣,質感較稀。

280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁 $228
許多西餐廳都有提供肉眼扒,但有些會問人要多成熟,這間的職員就沒有問,只能說每一間的風格都不一樣。頭段肉眼油脂最豐富,入口鮮嫩非常,越後位置油花越不明顯,入口仍軟嫩。

瑞士雞翼(6隻) $48
很少會看到西餐廳有瑞士雞翼,多數也是在茶餐廳或冰室才會有的菜式。瑞士雞翼有豐富的瑞士汁,是正宗的味道,並帶點清甜。雞翼嫩滑易咬。雞肉容易離骨也是瑞士雞翼的標準,它做到了這一項。

套餐加$15可配各式特飲,分別點了青檸蘋果梳打和荔枝梳打,青檸蘋果梳打的青檸和蘋果成份平均,不會讓其中一方掩蓋了另一方的味道。荔枝梳打頗為清甜,是我喜歡的味道。

2019-01-12
Dinner
< 再訪Cafe paradise >這間Cafe paradise 有3間分店,之前試過旺角那間,食物不錯,今天和朋友去太子購物,一於試埋太子這間。< Set dinner >Set dinner 有七款,有沙律、餐湯、主菜、甜品和飲品。<Soup><香煎澳洲羊架配燒汁> <沙律菜><煙三文魚蜆肉天使麵>朋友叫了煙三文魚蜆肉天使麵,蜆肉和煙三文魚份量都足夠。< 甜品 >帶點微酸,有些乳酪的味道。+10%'service fee
< 再訪Cafe paradise >

晚餐羊扒配薯菜

<沙律菜>

沙律菜新鮮

<煙三文魚蜆肉天使麵>
朋友叫了煙三文魚蜆肉天使麵,蜆肉和煙三文魚份量都足夠。

晚餐煙三文蜆肉天使麵

< 甜品 >
帶點微酸,有些乳酪的味道。

士多啤梨雪糕

+10%'service fee
2019-01-12
$160 (Dinner)
餐湯是黑松露忌廉湯
晚餐羊扒配薯菜
沙律菜新鮮
晚餐煙三文蜆肉天使麵
士多啤梨雪糕
  • 羊扒配薯菜
  • 煙三文魚蜆肉天使麵
2019-01-13 183 views
Café Paradise係一間西式餐廳,裝飾精緻又吸引入到餐廳,感覺就好似去到另一個溫暖悠閒嘅空間點咗1份set dinner先上餐湯&沙律沙律比較一般,反而餐湯南瓜湯幾有驚喜用南瓜打至流質蓉狀,仲加入其他蔬菜粒,飲落有啲質感,啖啖都有南瓜香主菜香酥軟殼蟹牛肝菌意大利飯首先擺盤精美,加分炸軟殼蟹香脆,意大利飯被醬汁粒粒包滿,味道十分濃郁最鍾意佢有別於以前食過嘅淋身意大利飯,爽身有咬口,連埋帶有獨特香味嘅牛肝菌一齊食,實在每一口都係難得嘅滋味!最後由一份小小豆腐雪芭作結上枱時非常堅硬,連容器都係凍冰冰,甜品保持低溫,減慢溶解速度雪芭質地綿密,喺口中慢慢化開時,濃香輕甜嘅豆漿味亦隨之散發,不失為一個清新嘅結尾大家有興趣可以去試試
Café Paradise係一間西式餐廳,
裝飾精緻又吸引
入到餐廳,感覺就好似去到另一個溫暖悠閒嘅空間

點咗1份set dinner

先上餐湯&沙律
沙律比較一般,反而餐湯南瓜湯幾有驚喜
用南瓜打至流質蓉狀,仲加入其他蔬菜粒,
飲落有啲質感,啖啖都有南瓜香

主菜香酥軟殼蟹牛肝菌意大利飯
首先擺盤精美,加分
炸軟殼蟹香脆,意大利飯被醬汁粒粒包滿,
味道十分濃郁
最鍾意佢有別於以前食過嘅淋身意大利飯,
爽身有咬口,連埋帶有獨特香味嘅牛肝菌一齊食,
實在每一口都係難得嘅滋味!

最後由一份小小豆腐雪芭作結
上枱時非常堅硬,連容器都係凍冰冰,
甜品保持低溫,減慢溶解速度
雪芭質地綿密,喺口中慢慢化開時,
濃香輕甜嘅豆漿味亦隨之散發,
不失為一個清新嘅結尾

大家有興趣可以去試試
2019-01-12 167 views
今日約咗朋友出嚟食飯,行過咁啱見到門口有個迴轉木馬,諗起好似見過,原來之前食過其他分店,都唔錯,決定入去試下呢間餐牌都幾多選擇,有湯,有沙律,甜品,以呢個價錢嚟講都幾抵食”蘑菇湯”濃濃嘅菇味,每一啖都食到菇粒,加埋香滑嘅忌廉“田園沙律”新鮮嘅沙律菜,份量都合理,加上甜甜酸酸嘅香醋汁,開胃”煙三文魚蜆肉天使面”蜆味香濃,夠咸香嘅煙三文魚,煮得啱啱好嘅天使面,口感一流,配合埋香滑嘅白汁”美國頂級肉眼牛扒”配菜有甜甜嘅紫薯同茄汁燴什菜,牛扒份量十足,食落肉質鬆軟,肉味香濃,煎得好香口,再配上香濃嘅燒汁餐甜雪糕
餐牌都幾多選擇,有湯,有沙律,甜品,以呢個價錢嚟講都幾抵食

”蘑菇湯”
濃濃嘅菇味,每一啖都食到菇粒,加埋香滑嘅忌廉

“田園沙律”
新鮮嘅沙律菜,份量都合理,加上甜甜酸酸嘅香醋汁,開胃
”煙三文魚蜆肉天使面”
”美國頂級肉眼牛扒”
餐甜雪糕