2019-10-06
it's my Chinese Afternoon Tea Time💚🍃🍵..品茶🍵 唔好以為係老玩意,新一代其實都愛這種喝茶文化。係旺角鬧市就有一間茶舍 由年紀輕輕💁🏻♀️ 九十後創辦,新穎茶室 品茗風潮💫。共有3種品茶不同方式 自由選擇,無限體驗各款茶飲。..✨蓋茶 (親身體驗 沏茶樂趣)✨玻璃茶壺 (茶人熱泡 輕鬆品茗)✨冷泡樽 (清新消暑 共飲一杯)ll✨2019年明前龍井2019 Pre-Qingming Longjing Green Tea(Scent of Fried Beans and Chestnuts, Sweet)呢款綠茶龍井🍃,我選擇 ll 方式,親身體驗沏茶樂趣。綠茶🍵 不宜直接滾水沖泡 會破壞茶質。先放玻璃瓶稍涼後,再沖入龍井可保持茶香茶味。明前龍井:滿有炒豆香、栗香、甜爽。喝下舒暢 卻淡茶中有濃烈龍井清香。ll✨武夷山正岩水仙Wuyi Mountains Zheng Yan Narcissus Tea(Full-bodied, Mellow, Sweet)另一款選擇烏龍茶🍂,味道更濃郁。選擇 ll沖泡會更適合。一邊用保溫茶壺盛住,可以慢慢品味。武夷山正岩水
✨蓋茶 (親身體驗 沏茶樂趣)
✨玻璃茶壺 (茶人熱泡 輕鬆品茗)
✨冷泡樽 (清新消暑 共飲一杯)
l[綠茶 Green Tea]l
✨2019年明前龍井
呢款綠茶龍井🍃,我選擇 l[蓋茶]l 方式,親身體驗沏茶樂趣。綠茶🍵 不宜直接滾水沖泡 會破壞茶質。先放玻璃瓶稍涼後,再沖入龍井可保持茶香茶味。明前龍井:滿有炒豆香、栗香、甜爽。喝下舒暢 卻淡茶中有濃烈龍井清香。
l[烏龍茶 Oolong Tea]l
✨武夷山正岩水仙
(Full-bodied, Mellow, Sweet)
另一款選擇烏龍茶🍂,味道更濃郁。選擇 l[玻璃茶壺]l沖泡會更適合。一邊用保溫茶壺盛住,可以慢慢品味。武夷山正岩水仙:滋味醇香 飽滿 甜香。若然喜歡喝較濃濃既茶,呢款不失一款好選擇。
呢個下午,在寧靜舒適既茶舍 就這樣慢慢喝杯茶 休閒半天真不錯喔💕。另外茶室仲有不同種類既茶禮可供選擇,送禮自用🎁 都係一個好選擇。