2015-01-19
5月19日, 優閒離島之行當然要以海鮮餐作結~ 行到來索罟灣有幾間海鮮飯店, 比較之下泰苑呢一個2人餐幾合我地心水~ 價錢相宜得嚟老闆娘仲有野送~::: 海鮮2人餐 ::: $228::: 椒鹽鮮魷 :::呢個炸法唔同一般咁, 個炸皮比較厚身, 感覺同條鮮魷差不多. 鮮魷肉地彈牙, 鮮味十足好新鮮, 唔錯~ 但係椒鹽味唔夠出, 味道頗淡...::: 豉油蝦 :::呢碟炒出嚟好香, 食落都十分嘅入味~ 可以話炒到連殼都脆埋, 蝦頭都可以就咁食~ 之不過蝦比較細隻, 肉質唔算好鮮, 份量撘夠~::: 豉椒炒蟶子 :::呢一個就比較失望, 炒到肉同殼分離, 亦都冇鑊香, 就好似平時食豉椒排骨飯嗰pat汁咁... 汁係好味, 蟶仔都好味, 就係撈埋一齊就有一種不和感, 加上好似殼多過肉咁...::: 蒸鮑魚仔 :::鮑魚仔清蒸就已經好夠味, 加上少少蔥吊下味, 好食~ 肉質彈牙一d都唔韌, 鮮甜味十足~::: 酥炸墨魚球 :::呢2粒墨魚球係老闆娘送嘅, 雖然個賣相唔太討好, 又好似同平時d墨丸冇乜分別, 但係入口即刻改觀~ 墨魚味道豐富, 炸得香口, 十分結實, 肉味慢慢滲出, 比起個椒鹽鮮
::: 海鮮2人餐 ::: $228
::: 椒鹽鮮魷 :::
::: 豉油蝦 :::
::: 豉椒炒蟶子 :::
::: 蒸鮑魚仔 :::
::: 酥炸墨魚球 :::
呢2粒墨魚球係老闆娘送嘅, 雖然個賣相唔太討好, 又好似同平時d墨丸冇乜分別, 但係入口即刻改觀~ 墨魚味道豐富, 炸得香口, 十分結實, 肉味慢慢滲出, 比起個椒鹽鮮魷更加好味~
去離島最寫意嘅莫過於望住日落食個晚飯, 睇住南丫島日頭到夜晚嘅變化, 再悠閒咁撘個船, 咁樣先係一個離島遊完美結局~ 此程亦都係我地2人世界最後的一個離島晚上~