2018-10-25
係早幾年,我個friend已經帶過我黎食小時光。個陣第一次黎,覺得呢到好靚,啲deco都好懷舊好得意。小時光都係我同男朋友第一次拍拖食野既地方🤣,雖然黎左好多次,但感覺小時光既質素都無咩點變。因為黎過太多次,所以都無專登周圍影佢地既環境🤣。小時光係自助既形式,拎左menu睇要食咩,之後自己去收銀比錢。比完錢就有個牌仔,餐齊牌仔就會震動,就可以去拎餐。小時光有兩層,不過我覺得下層就方便啲,因為要捧餐上樓梯都幾唔方便。至於佢地餐廳既環境係行懷舊風,有好多古舊既玩具做擺設。貼牆就有一排書櫃,放滿曬漫畫書,可以拎黎睇(不過好多塵😂)。我地仲係牆到搵到無敵鴛鴦鏟既簽名😂!今次我就嗌左台式滷肉便當。呢個便當係配滷肉飯,所以食完一定好飽。但因為我唔太好滷肉啲肥肉,所以就同男朋友交換左個白飯。至於個滷肉拼盤,係有:豬耳、雞翼、滷蛋、海帶、豆乾同蘿蔔。(然後睇番其他人up上黎既menu發現原來仲有牛腱,但牛腱賣曬,所以我估其他配料就比多左少少我掛🤨)。入面最好食既係豬耳,豬耳出面滷到好淋,而入面個軟骨就好爽口。至於菠蘿梳打,因為我次次黎都會點呢個野飲,就算佢偏貴都會甘願比錢嗌😂。佢地既冰底同飲品係分開上
至於菠蘿梳打,因為我次次黎都會點呢個野飲,就算佢偏貴都會甘願比錢嗌😂。佢地既冰底同飲品係分開上既,飲品仲會用燒杯裝住,好搞笑😂。成餐飯都好滿意,但唯獨個菠蘿果肉令我有啲失望。我飲曬成本野都無事,最後要食菠蘿時先發現啲菠蘿既味唔新鮮,個味直頭係有啲變壞左。所以第一舊擺左入口,咬左兩下再吐番出黎,再試第二舊都係咁。唔知關唔關我地太晏先去食既事🙁。
台式滷肉便當|菠蘿梳打
男朋友就嗌左香酥雞便當。呢個飯係我以前次次黎都食,佢地既雞排好大塊,炸得都好香脆。因為太大塊既關係,次次都差啲食唔曬😂,要用意志力食埋最後個舊。飲品就揀左黑糖奶茶,本身以為無珍珠,但黎到就發現冰底個到有幾粒珍珠😂。男朋友話奶茶好飲,黑糖味好夠👍🏻。
香酥雞便當|黑糖奶茶
小食方面,我地本身叫左牛腱,但賣曬。所以就轉左炸花枝丸,加埋啲粉就好正👍🏻。
炸花枝丸
整體黎講都keep到以前既水平,只係菠蘿既味道有少少失望,其他食物都唔錯。