2010-06-08
今日又山長水遠去了香港仔外勒,做完一朝工夫,又係開飯嘅時候,俗語有謂食過番尋味,好食就一定要食回頭草,辛尼仔自覺地將車駛到香港仔舊大街謝記門前。 上次只叫了一碗魚蛋麵,上次食完大家都有唔夠喉的感覺,答應了自己下次來要叫一窩才能盡興,所以今次每人叫一客什錦窩,辛尼仔怕有鹼水味要了什會河,我則貴徹始終要了一窩什會粗麵。什會粗麵窩 ($36)什會鍋的價錢等如一客大粉麵,不過就有齊餐牌上除魚扎外的六款餸,大湯碗中有齊魚蛋、魚片、魚皮雲吞(餃)、牛丸、牛腩及墨魚丸,當然魚蛋同樣有白魚蛋和炸魚蛋,食一碗差不多可以試匀店中咁多種口味,吃過什會窩後發覺謝記原來除了魚蛋、炸魚片首屈一指之外,魚皮餃及墨魚丸也同樣好食,細細隻魚皮餃的皮厚身彈牙,加上餃內的猪肉,同魚蛋一樣夠魚鮮味;墨魚丸内有墨魚肉粒,同樣用材新鮮,食味實在不亞于文輝的出品; 牛腩不是不好食,只是味道比較普通,未能躋身於殿堂級的行列。 粗麵的鹹水味唔重,雖然麵不是手打貨式,因煑麵時間控制得宜,入口亦夠爽口有韌性。 三十六蚊一小窩唔算平宜,但就膀在夠質素,感到物有所值; 不過店中飲品偏貴,加支 Coke Zero 要收七蚊一細樽,比大多
什會粗麵窩 ($36)
什會鍋的價錢等如一客大粉麵,不過就有齊餐牌上除魚扎外的六款餸,大湯碗中有齊魚蛋、魚片、魚皮雲吞(餃)、牛丸、牛腩及墨魚丸,當然魚蛋同樣有白魚蛋和炸魚蛋,食一碗差不多可以試匀店中咁多種口味,吃過什會窩後發覺謝記原來除了魚蛋、炸魚片首屈一指之外,魚皮餃及墨魚丸也同樣好食,細細隻魚皮餃的皮厚身彈牙,加上餃內的猪肉,同魚蛋一樣夠魚鮮味;墨魚丸内有墨魚肉粒,同樣用材新鮮,食味實在不亞于文輝的出品; 牛腩不是不好食,只是味道比較普通,未能躋身於殿堂級的行列。 粗麵的鹹水味唔重,雖然麵不是手打貨式,因煑麵時間控制得宜,入口亦夠爽口有韌性。 三十六蚊一小窩唔算平宜,但就膀在夠質素,感到物有所值; 不過店中飲品偏貴,加支 Coke Zero 要收七蚊一細樽,比大多數麵店要貴。
腐皮卷 ($14)
辛尼仔後生仔唔夠飽,再叫多一碟腐皮卷分享,腐皮卷表面炸得很鬆脆,裹面包着是謝記一貫的彈牙、有魚鮮味的魚肉,質素不亞於魚蛋及魚片,是另一樣店中值得推介的食物。
可惜什會鍋不包括魚扎,要食魚扎粉麵只有單拼的選擇,小窩的魚扎麵跟什會窩同價,不知是否也是同等份量及同樣高水準呢? 惟有留待下次再來吃罷!