2015-12-25
同事一話天氣開始凍, 就一於成班人踩場去這一間, 之前都有不少同事曾經到過, 但就久違了, 今次一行30人, 有大人又有細路, 所以入去前要求俾我行一圈, 睇O下咩位置最少煙, 職員都好好人, 俾我行完, 揀好, 先開爐, 當然佢即場都有建議我們可選的位置。當時6點左右, 同事有幾位都會揸車, 知道附近比較難泊車, 原來這個場出面有一大塊空地, 如果你於這店BBQ, 就可免費泊車, 是免費, 超好!!!110一位, 加50蚊開爐, 我地就算人多, 都不用要求開爐數量, 所以開兩個就已夠, 每人只需多付幾蚊, 好正, 每位更有免費一罐飲品。有職員會為你開她爐, 絕對方便食物選擇有好多, 要食什麼基本上都可以滿足。先講講快熟的丸及腸, 丸有不少都是辣, 不要以為佢地想趕走你們, 放棄不食, 對於愛辣的我, 我非常喜歡, 就算同事之後搵到一般墨魚丸, 魚蛋, 一樣爽滑彈牙, 我都仍然想搵辣的牛丸, 微微辣之餘, 彈牙又香口。我最喜歡就當然是叉燒啦~, 其實是用蜜汁醃的豬肉, 今次見到有一粒粒外, 更有一大塊, 方便愛食肉的朋友, 一次就燒一件大的, 咬上去又可以有口感。今次食這叉燒更喜歡,
當時6點左右, 同事有幾位都會揸車, 知道附近比較難泊車, 原來這個場出面有一大塊空地, 如果你於這店BBQ, 就可免費泊車, 是免費, 超好!!! 110一位, 加50蚊開爐, 我地就算人多, 都不用要求開爐數量, 所以開兩個就已夠, 每人只需多付幾蚊, 好正, 每位更有免費一罐飲品。 有職員會為你開她爐, 絕對方便 食物選擇有好多, 要食什麼基本上都可以滿足。先講講快熟的丸及腸, 丸有不少都是辣, 不要以為佢地想趕走你們, 放棄不食, 對於愛辣的我, 我非常喜歡, 就算同事之後搵到一般墨魚丸, 魚蛋, 一樣爽滑彈牙, 我都仍然想搵辣的牛丸, 微微辣之餘, 彈牙又香口。 我最喜歡就當然是叉燒啦~, 其實是用蜜汁醃的豬肉, 今次見到有一粒粒外, 更有一大塊, 方便愛食肉的朋友, 一次就燒一件大的, 咬上去又可以有口感。
今次食這叉燒更喜歡, 肉質肉脂比佈平均而不肥, 燒完後外層微脆香口, 入口肉汁味好豐富, 大塊的叉燒肉汁更多, 又嫩滑可口, 好快又想再夾下一件食。
每人入場時會有兩張卡, 一張是飲品卡, 另一張是粟米卡, 即是每人只可有一件粟米, 同事們之後在場買了錫紙和香蒜牛油, 燒後入口我就知道為何只提供一件, 粟米香甜無渣, 蒜牛油香令粟米的甜味更突出。如果任食而沒有質素, 我寧可用這個方法, 得到一件好味的粟米。
整體上質素其實都沒有變差, 但是日星期六, 都未見有滿座的情況, 想當年紅極一時, 7-8點入場都未必有位, 現在人少了很多, 相信同附近的燒烤場都開不少有關, 真係搵食艱難~~~