2018-05-07
早就聽聞呢間冠軍茶王出品,我地喺店名飄過幾次,但都未有一個用餐契機,是日去到灣仔下午茶,由於早到左又比較餓,機會就黎喇。週日中午時店內面積唔大,以外賣為主,全店都充斥住茶香,又真係幾吸引。堂食座位不多,用上高枱高櫈,唔算十分舒適,幸好食個包都唔會太耐,而且冇之前咁人頭湧湧,沖茶時間快,都唔會積聚太多人潮。餐廳除左供應奶茶、咖啡、鴛鴦,仲有港式輕食,例如三文治、菠蘿油,一律單點,定價$13-25。杯裝奶茶 $20/凍見大部分人都飲熱嘅,感覺上能夠直接試到香濃嘅奶茶。可惜天氣有點熱,我實在容不下熱飲。奶茶正常size,入口夠順滑,有明顯茶香而不澀,後續奶味更重,稍蓋茶味,甜度可接受今次只係試左凍飲,未知會唔會影響飲後感。沙嗲牛肉蛋治 $23寫住推廣價,原價28蚊,我地揀左堂食。上枱時已將一件三文治切成四小份,方便食用見大家都比較推薦要烘底,但我唔記得左…(嗚)包身較乾,唔夠軟熟,尤其是近邊位。炒蛋都幾滑嫩,牛肉碎上,唔算太少,都有存在感。不過對沙嗲汁略為失望,味道唔夠濃稠,汁較稀身,仲要係整好哂成份三文治先淋汁上。一般茶餐廳正正經經坐低食個早餐就當然唔洗呢個價,名氣佔半,未至於有種令我好想
杯裝奶茶 $20/凍
今次只係試左凍飲,未知會唔會影響飲後感。
沙嗲牛肉蛋治 $23
炒蛋都幾滑嫩,牛肉碎上,唔算太少,都有存在感。
一般茶餐廳正正經經坐低食個早餐就當然唔洗呢個價,名氣佔半,未至於有種令我好想回訪嘅感覺。專登黎不必,經過好奇可試