2009-10-27
去東薈城shopping做好準備, 除左search 下有咩舖頭之外, 仲上來openrice睇下有咩好食啦! 搵到呢間食評較好的café, 我同bf 都愛食cake, 決定去試, 結果可惜…咸點極度缺貨我地下午一點幾去到, 想話食d咸野先至食cake啦, 點知成間舖嘅咸點只係賣剩一份燒牛肉三文治同一個牛角包! 問佢會唔會晏d 有番貨, 佢話冇!!!! 當時係下午一點咋喎!! 店員溝通技巧薄弱Bf 唔食得牛肉, 唯有要賣剩果一個牛角包啦. 我問個店員可唔可以幫我toast (即係烘熱, 唔係叮熱!) 個牛角包, 佢話ok, 隨即放左入一個疑似微波爐嘅機器, 我心知不妙, 當佢拎番個牛角包出來時, 我問佢果個係咪microwave, 佢聽唔到/聽唔明, 我再問佢係咪焗, 佢話係, 返埋位, 一咬! “淋”嘅???!!! 如果係焗熱, 一定唔會“淋”, 而係脆嘅!! 唉, 我係愛包之人, 對於個包, 好唔開心, 好嘥~ cake質素參差至於cake, 我嘅係蘋果果仁批, 又一失望!我本來以為上面果d 一粒粒係蘋果, 原來蘋果只係響一間薄如蟬翼嘅一層, 其他部份只係麵粉+牛油! 而
咸點極度缺貨
店員溝通技巧薄弱
cake質素參差
至於cake, 我嘅係蘋果果仁批, 又一失望!
我本來以為上面果d 一粒粒係蘋果, 原來蘋果只係響一間薄如蟬翼嘅一層, 其他部份只係麵粉+牛油! 而且口層是淋淋的!
bf 的是朱古力芝士蛋糕, 樣子吸引, 味道普通, 嚐不到芝士味. 份量倒是比一般的大件.
唯一可取的是杯咖啡, 試了latte加irish, 有頗濃的酒味, 不過略為甜了一點!
有個小插曲, 大家要留意:
店子的運作是客人先付款再自行取食物飲品, 同starbxxks一樣. 我買第一轉時, 那店員收多左我一杯咖啡的錢($28), 我冇為意 (因我冇計過), 照比錢佢.
我食食下, 突然想起冇理由一杯咖啡+一個牛角包+一枝果汁, 要成$92咁貴嫁??!! 於是, 去counter check 下d 價錢, 真係收多左噃! 又回想起頭先沖咖啡個女仔送咖啡來時, 佢以為我地order左兩杯咖啡, 拎番一杯走. 於是, 我走去counter 話比佢地知佢地收多左我錢, (當時收我錢果個女仔走左, 由另一個女仔頂班, 至於沖咖啡果個仲響度), 我仲未開始解釋時, 那個沖咖啡女仔已立即響收銀機拎$28出來比我, 仲話埋個原因比我知.
可以收得番錢, 我當然好開心啦! 不過, 當我講番件事比bf 知時, 我bf 話: 咁即係話佢一早知道收多再你錢啦! … 唔知大家收唔收到當中意思呢? ...