2022-10-21 269 views
去呢個位,近乎每次都係去對面買完滷水野就走,今次有人 carry 試下呢間細細間嘅上海小店。 店內位置唔多,不過餐牌上麵嘅款式都幾多,但係幾乎每一枱嘅客人坐底都係叫同一樣野:嫩雞煨麵! 佢個湯真係不得了,好香,好濃,奶油香撲鼻,亦都好足料,難怪咁多人叫。 店員介紹佢地咁啱有新野時令限定:蟹粉伴麵,作為「蟹魔」梗係要試下佢。 唔錯喎,蟹粉份量夠,唔係1比99嘅,調味都幾好,唯獨係如果佢可以剪一剪啲麵,咁就非常好喇~食完發現其實好耐無食過上海麵,還記得讀書時期 嫩雞煨麵 都係經常食嘅午餐,食完 滄浪亭 都令我諗返起以前嘅味道,下次再嚟試下佢嘅蔥油麵。題外話, 佢個餐牌嘅英文,寫得幾好。
嫩雞煨麵

蟹粉伴麵

下次再嚟試下佢嘅蔥油麵。

題外話, 佢個餐牌嘅英文,寫得幾好。

Type of Meal
Dinner