2021-08-19 525 views
eat乜雞髀 | 心目中第一雞髀|觀塘話說,鰹烏冬出名在佢哋新鮮自家製嘅讚岐烏冬。幾彈牙, 幾好味。不過,小編每次去都係為咗佢哋嘅小食——骨付雞、天婦羅。先講天婦羅,今次叫咗「天婦羅廣島牡蠣」,即廣島蠔。皮薄,新鮮炸出,香脆夠熱。廣島蠔亦非常新鮮,無腥味,唔需要任何醬料已經好正。如果你唔食蠔都唔緊要,普通天婦羅都好味。壓軸出場,骨付雞,即係雞髀。講真,係我食過最好味嘅雞髀。每一次去,都一定會食兩隻,沒有例外。一來夠大隻, 啖啖肉。二來,醃料醬汁非常出色,香口,入味,但又唔會太濃味,食完唔會好口渴。三來,肉汁豐富,唔會好似平時食雞髀咁有啲位太乾。簡單而言,必食。
eat乜雞髀 | 心目中第一雞髀|觀塘

骨付雞