2020-11-22
已經差唔多一年冇得去旅行成日都諗幾時可以再去泰國,好想去嗰邊揼骨、食街邊檔、食芒果糯米飯不過目前嚟睇都係得個諗,唯有喺香港搵吓有咩好食嘅泰國嘢通常越地痞越揦鮓嘅街邊野都唔會差依間泰國餐館連中文招牌名都冇入面姐姐係講泰文嘅,不過餐牌上面嘅中文都識依間嘅嘢好食到我短期內返兜咗三次第一次趕時間食午餐,入嚟食咗碗豬頸肉河,完全係我想像中的泰國味!碗面有d炸蒜,另外有四格配料比你自由落(砂糖、辣椒、魚露、第四樣唔記得),呢個環境加對的味道,吸引我第二次到訪第二次我就記得影相啦,今次食香葉豬肉飯,又係100分,味道足夠,辣味剛剛好,炒得好香,份量好足夠,就算好飽都堅持食完佢,因為實在太好食了!食到我飽到訓覺,小食嘅朋友可以叫佢少飯。第三次我就叫咗外賣,紅咖喱炒飯,一開飯會蓋已經超級香,呢個炒飯比我想像中辣,而且少少咸,但係味道都好好,一如既往都係好大份每次等嘢食嚟嘅時候都見到有人買沙嗲串燒,下次搵機會試一試佢先!
不過目前嚟睇都係得個諗,唯有喺香港搵吓有咩好食嘅泰國嘢
通常越地痞越揦鮓嘅街邊野都唔會差
依間泰國餐館連中文招牌名都冇
入面姐姐係講泰文嘅,不過餐牌上面嘅中文都識
依間嘅嘢好食到我短期內返兜咗三次
第一次趕時間食午餐,