2025-03-01 150 views
嚟之前睇咗呢間cafe的食評,有啲標題寫住「世一」,雖然評價有好有壞,但樓上cafe賣意粉賣到有呢個「朵」,都算巴閉~睇食評,有啲話要訂位,否則可能等成個鐘,真人實測後,覺得walk in都可以。星期六1300嚟到,目測只有2檯客。不過,坐咗2個半鐘,cafe keep住有客,仲越嚟越多,露台座位「無縫」翻檯,所以訂咗位會安心啲。2個人點咗2客意粉同2杯飲品,食物、飲品一律單點,冇任何套餐或優惠。香辣蒜片手工圓粗麵:全店最平的手工意大利麵($128),看似亦係唯一的麵類素食(基本上,餐牌上冇乜食物啱素食人士);蒜油香,微辣,開胃;蒜片煮到淋身,蒜香突出、惹味;意大利麵有嚼勁,軟硬度適中;呢款意大利麵好basic,但煮得好唔容易,佢令人印象深刻,我都想有機會再食忌廉明太子配手工圓粗麵:上檯時覺得佢好醜樣,成大pat醬,顏色又古怪(望落似嘔吐物),醬汁浸過大部分的意大利麵,聞落經已覺得好腥;可能我食素,所以覺得好難接受;因為想試下味,所以撩咗條意粉試食,食落都係腥;不過,點餐的朋友好滿意,食曬啲意大利麵之餘,仲清埋醬汁,佢自稱鐘意明太子,所以,明太子愛好者應該會喜歡,只係我唔識欣賞Dirt

明太子意大利麵

明太子意大利麵

Dirty:計埋加一,成>$50/杯,份量細,自己都沖到,冇特別,飲水好過
Dirty

奶蓋桂花鮮奶烏龍茶:賣相幾夢幻,係好淺的藍色,至於點解係淺藍色就諗唔通;飲品上檯時,杯邊冇抹乾淨,滴咗一pat奶蓋出嚟,唔小心hi到就整污糟手;其實抹乾淨先送餐係好基本,唔知點解侍應咁疏忽?

整體嚟講,cafe的意大利麵幾出色,食物話平唔平,話貴唔貴,不過,份量的確偏少,只係口味唔錯。環境方面,坐露台座位感覺舒服(尤其而家呢種天氣),室內就昏暗啲,而廁所都算乾淨企理。臨走時,見到cafe門口側邊放咗麵粉同製麵工具,都好明顯係手工意大利麵,不過,比起早前食過的手工意大利麵小店,佢連麵糰都係人手搓,咁呢度始終有機器輔助,感覺又冇咁「手工」。最後,服務方面,有啲評價話要self-serve,我冇遇到呢個情況,原本我坐室內,落單前同侍應講話想轉出露台,對方即時回答冇問題,仲馬上幫忙拎水杯;喺用餐過程中,侍應又不時出露台幫食客加水;埋單時,雖然係自行到收銀處俾錢,但收銀處近大門口,係離開時的必經之路,所以唔算麻煩。唯一可能係,個侍應較內斂,少笑容,可能咁樣而有誤會?午市的人均消費近$200,少貴,不過,考慮埋環境,都可以接受既(下次唔會點飲品喇~~)

2025-03-01
$200 (Lunch)