2022-10-26
Passport過左期🥲無得即刻飛🥺男朋友就帶我黎 #寿司之神 佢話呢間係最正宗既Omakase💕 前菜沙律🥗:沙律菜新鮮 輕盈唔會食到滯🌿水雲藻物🌱:質感係滑嘟嘟 酸酸甜甜 十分開胃黑松露茶碗蒸🥚:口感軟綿滑溜 將黑松露味昇華醃漬物🧄:牛蒡 蒜頭 酸薑 都獨具風味刺身4品(味道有淡而濃開始品賞)1️⃣赤貝:味道鮮甜爽口 肉質嫩滑🐚2️⃣珍寶蠔:有矜貴嘅金箔係面 蠔肉質肥美鮮甜🦪3️⃣ 深海池魚:魚味鮮美豐富 略帶油香🐟4️⃣松葉蟹肉:海水味濃郁 蟹肉鮮甜🦀其實碟上盛有食用花🌸花味有清、辣、甜味 你地都可以試下🌼料理1品: 汁煮吞拿魚鮫🐳第一次係咁香滑魚鮫 炆得好入味且無腥味☺️壽司8貫:甜蝦🦐目見師傅即場將蝦打成蝦膠 口感特別黏結彈性配上薄脆口感鱈魚片 口感特別♥️北海道帆立貝🐚加上香脆紫菜 帆立貝質地厚實又鮮甜右口魚🐟右口魚除了比左口魚矜貴 其實右口魚油更滿瀉同肉質更香滑大拖羅🐳香脆紫菜包裹吞拿魚最滑溜嘅坨腹位置 內藏京蔥令拖羅鮮味 魚油昇華至極🥺 好感動♥️中拖羅配上魚子及金箔 脂肪比例較少 魚味香濃 引人食慾腦天係吞拿魚天靈蓋 以火槍微燒 油香四溢 魚油香爆發🥰白子極級肥美 經師傅炙燒一番 焦香惹味
男朋友就帶我黎 #寿司之神
佢話呢間係最正宗既Omakase💕
前菜
沙律🥗:沙律菜新鮮 輕盈唔會食到滯🌿
水雲藻物🌱:質感係滑嘟嘟 酸酸甜甜 十分開胃
黑松露茶碗蒸🥚:口感軟綿滑溜 將黑松露味昇華
醃漬物🧄:牛蒡 蒜頭 酸薑 都獨具風味
刺身4品(味道有淡而濃開始品賞)
1️⃣赤貝:味道鮮甜爽口 肉質嫩滑🐚
2️⃣珍寶蠔:有矜貴嘅金箔係面 蠔肉質肥美鮮甜🦪
3️⃣ 深海池魚:魚味鮮美豐富 略帶油香🐟
4️⃣松葉蟹肉:海水味濃郁 蟹肉鮮甜🦀
其實碟上盛有食用花🌸
花味有清、辣、甜味 你地都可以試下🌼
料理1品: 汁煮吞拿魚鮫🐳
雲丹盛
碗上盛載滿滿既海膽&三文魚子
可見每粒都非常飽滿 脹卜卜
海膽好鮮甜 完全沒有腥味❣️
甜品(柚子果凍)
柚子清香 消除油膩感🌾
外觀同味道都一流
師傅阿寶貌似年輕 但其實深藏多年處理刺身嘅經驗☺️
佢好細心介紹每一道菜式 無論刀工 擺碟都係大師級
我忍唔住即刻拎佢嘅卡片 約下一次食♥️
#omakase #廚師發辦 #高質 #刺身 #海膽 #海膽控 #壽司 #高質日本菜 #日本菜 #米芝蓮 #米芝蓮推介 #米芝蓮日本菜 #打卡 #食好西 #日式 #元朗美食 #美食 #吃貨 #打卡美食 #打卡熱點 #食好西 #foodiesig #delicious #hkfoodie #hkfood #igable #日本菜