2019-09-28 312 views
在港島區食靚嘅清湯腩名店有很多間,單單係筲箕灣就有兩間安利及一間王林記。三間店舖,大家各有粉絲、各有自己的追隨者,今日不是要刻意去比較,但作為筲箕灣街坊,近年我食得最多的就是安利大排檔。其實兩間安利味道是接近的,只是在細節方法,大家有些微不同的做法。今日主要要講嘅係佢嘅切腩同魚片。清湯腩做得好重點係要有咬口得來又要淋身,即使火候要控制得好好住得過來,煮久了,就會好容易切腩會變得太碎無咬口。煮得唔夠,就會變得唔夠淋。影響口感及味道。但這間店在這方面確實做到恰到好處,屬於高水平。另外,魚片頭,點解一條在靚嘅魚片頭可以比街市買嘅貴上好幾倍?原因除了是用料之外,就是炸起來的香口味道能夠維持,呢點他屬於中上水平。呢一間比起另外一間安利看來最大好處,就是排隊時間可以短好多,當然各有勝長。我建議大家可以兩間都試吓,但作為一個心急的人,今近就已經選定了這間,祝大家用餐愉快。

今日主要要講嘅係佢嘅切腩同魚片。

煮得唔夠,就會變得唔夠淋。影響口感及味道。

但這間店在這方面確實做到恰到好處,屬於高水平。

切腩片頭河
切腩片頭河