這天到灣仔約朋友食飯,行到去茂蘿街7號,途經見有一組頗有歷史嘅建築物。原來是屬於市建局保育活化項目,內裏有翻新部份同時保留建築原貌,甚有特色。🌟入面仲有兩三層小型展覽、工作坊等場地。我哋專程去一樓找到評價不俗嘅特色餐廳 Maison Meiji。餐廳裝修充滿日本明治風格,結合喫茶cafe、和洋料理和日本燒酎酒吧餐廳,坊間少有。推開門就見到榻榻米座位區,相當注目,同時有好幾個打卡位切勿錯過📷和洋料理則以蛋包飯為著名菜式。和牛牛肉漢堡扒蛋包飯 (包括沙律、餐湯$228)餐湯:香濃幼滑嘅蘑菇湯,好香好滑有洋蔥和忌廉嘅香氣~😋沙律菜新鮮爽脆,而且整碗都喺冰凍,酸酸地嘅沙律醋汁加上紫洋蔥味道好醒胃。漢堡扒免治肉嫩滑又軟熟,配上炒香洋蔥和牛肉粒,有好濃郁嘅牛肉醬汁味道。超大份量蛋包飯,色澤明艶,蛋香濃滑,不是那種要用好多油去炒出的滑蛋。蛋包住嘅飯都有茄醬肉汁,非常美味。👍🏻😋Chocolate朋友勁讚可可味非常香濃,雖然係凍飲但冇大量冰粒。而且加咗cream 突顯幼滑。😋😋👍🏻Hojicha Latte我則揀了焙茶latte,有茶香又有甘香嘅咖啡底,可謂雙重享受😎。同樣面層嘅忌廉令整杯latte

入面仲有兩三層小型展覽、工作坊等場地。

和洋料理則以蛋包飯為著名菜式。
和牛漢堡蛋包飯
和牛牛肉漢堡扒蛋包飯 (包括沙律、餐湯$228)
餐湯:香濃幼滑嘅蘑菇湯,好香好滑有洋蔥和忌廉嘅香氣~😋

Chocolate
Hojicha Latte
我則揀了焙茶latte,有茶香又有甘香嘅咖啡底,可謂雙重享受😎。同樣面層嘅忌廉令整杯latte 更香濃甜美。
和牛漢堡(壽喜燒汁)
廚師精選和牛牛肉漢堡套餐🍔
共有四款口味😋
揀了燒汁,即壽喜燒汁濃縮版本,配白飯已經經很夾。和牛漢堡煎得好香,肉很嫩而且有肉汁,非常好吃!😋🌟

餐廳座位好舒服,環境幽雅適合與三五知己傾計飲咖啡。
Type of Meal
Tea
和牛漢堡蛋包飯
Hojicha Latte
和牛漢堡(壽喜燒汁)