2018-06-20
今日經過銅鑼灣有d時間想舒舒服服歎返個日式午餐,到處尋找邊間可以慢慢享受一番,最終就入左呢間尋食店內係日式設計格局,而2位廚師正宗日本人,內裏都有唔少日本人食客坐低後就睇吓有乜美食選擇先,除左有多款定食選,還有其他食物可以散叫,我最終選左個刺身定食剌身定食,套餐裏面包含左:前菜、沙律、蒸蛋、白飯、味噌湯、咸菜和甜品,侍應首先送上前菜、沙律和蒸蛋等你差不多品嘗完就送上刺身、白飯、味噌湯和咸菜等你食完晒再送上甜品前菜(醃蘿白絲)入口爽味道唔太甜沙律,蔬菜好新鮮,加左個醋食更加開胃蒸蛋,蛋入囗好滑,雞肉好嫩刺身(深海池魚、水八爪魚、赤身吞拿魚、䲞魚、甜蝦)深海池魚、赤身吞拿魚和䲞魚入口鮮甜彈牙,水八爪魚入囗煙煙韌韌,甜蝦囗感黏而甘甜味噌湯,味道適中,唔太鹹甜品(哈蜜瓜)切成一粒粒,可一啖一粒,鮮甜多汁呢度都有好多飲品選擇,果汁、清酒、燒酒、果酒還有即日日本報紙,另在港既日本人有回到家鄉感覺講真呢間既刺身俾我有在日本食到既級數
前菜、沙律和蒸蛋
等你差不多品嘗完就送上刺身、白飯、味噌湯和咸菜
刺身、白飯、味噌湯和咸菜
等你食完晒再送上甜品
前菜(醃蘿白絲)入口爽味道唔太甜
前菜(醃蘿白絲)
沙律,蔬菜好新鮮,加左個醋食更加開胃
沙律
蒸蛋,蛋入囗好滑,雞肉好嫩
蒸蛋
刺身(深海池魚、水八爪魚、赤身吞拿魚、䲞魚、甜蝦)
味噌湯,味道適中,唔太鹹
味噌湯
甜品(哈蜜瓜)切成一粒粒,可一啖一粒,鮮甜多汁
甜品(哈蜜瓜)
呢度都有好多飲品選擇,果汁、清酒、燒酒、果酒
還有即日日本報紙,另在港既日本人有回到家鄉感覺
講真呢間既刺身俾我有在日本食到既級數