2022-10-16
昨天想過一個漫活weekend,睇咗網上review.就同老公一齊去試下呢間餐廳。睇番安心出行,2:09pm 我哋已經到達餐廳。大約2:20pm,負責攜帶位的guest relationship officer 外藉女員工幫我哋下單,同時叫左1個starter,1個main。隨後,我哋再叫左2杯野飲,當時係1位香港男職員幫我哋落單,仲話我叫的飲品無左種材料叫我再揀過,其後男職員表示自己記錯。由於過程中我哋有wtsapp朋友 和自拍,所以都大約搵得番啲時間點。大約2:25pm, Starter和飲品好快就到左。但問題就開始出現我哋由2:30pm等到3:20pm 先俾main我哋。3:00pm左右老公開始向1位外籍女侍應查詢,女侍應回覆 會向廚房了解,叫我哋再等等,並表示由於豬手要用炭爐燒,但佢地只有1個,而且有埋大group客人,所以我哋只可以等。期後,老公再和全場唯一一位香港男職員(manager)追問,男經理回覆,已向廚房追單,叫我哋再等。當時我哋表明已經等咗好耐,其實係咪出現左咩問題?男職員只係再攞多一碟餐前小食-脆餅,叫我哋肚餓食住先。問題係,點解落單的職員無提過要等好耐?男職員
睇咗網上review.
就同老公一齊去試下呢間餐廳。
睇番安心出行,2:09pm 我哋已經到達餐廳。
大約2:25pm, Starter和飲品好快就到左。
但問題就開始出現
我哋由2:30pm等到3:20pm 先俾main我哋。
3:00pm左右老公開始向1位外籍女侍應查詢,
男職員只係再攞多一碟餐前小食-脆餅,叫我哋肚餓食住先。
問題係,點解落單的職員無提過要等好耐?
男職員表示佢負責落單的枱號,佢都會提示。
整個對話中,佢態度非常惡劣,表現出唔係佢的問題,亦表示佢無野可以做到,而且佢話佢黎左3日,呢間餐廳係比較慢,我哋只可以等。
我以為自己依家係無俾錢求佢俾野食,男職員其後叫負責落單的女職員過黎了解。 雖然係同樣的對話內容,但呢位外藉女職員明顯地比香港男經理專業好多,佢會理解番我地的問題-其實由始至終我哋只係想問 點解落左單成45分鐘都無野食😅。 而唔係反而仲要受員工氣。女職員其後有再offer請我哋飲杯野、和食dessert,老公叫左杯咖啡,我就無再叫,因為我哋唔係為左想要著數,所以先投訴。
雖然明白可能係餐廳設備所限,但其實員工的態度,應對方法係咪可以再專業、有禮貌、合理一點?
如果某啲菜式的等候需時,落單時係咪可以提醒一下客人,等客人有心理準備?
最後,如果你有好多時間,唔介意受氣的話,你可以試下呢間餐廳。
但我哋就唔會再去了。