2022-12-15
同事一早買Bakehouse嘅撻做早餐係咩玩法?「見冇人排隊。」佢咁解釋。Ok,反正有食唔食,下句你駁埋落去啦。本人食嘢冇咁講究,打算凍咗都照樣啪落口(懶都係原因之一)。不過即刻俾人「小」暴殄天物,為咗平息眾怒,死死地氣去焗返熱佢。唔焗由自可,一焗就「焗多個」、「加一」、「唔爭在幫我焗埋」、「反正都係,順便啦唔該」。霎時之間,此起彼落嘅聲音,令我做咗好多人嘅阿四。Sourdough egg tart餅皮唔係牛油皮、唔係酥皮,口感比較近似葡撻;撻心冇一般蛋撻咁實在嘅口感,有少少🤏🏽食芝士撻嗰種軟心質感;味道帶有焦糖味,甜度啱啱好,啱晒我何車(正寫好似係合尺),好難唔好食😋。加上焗返熱之後嗰浸香氣真係會撲鼻,顏色又好睇,五個字:色香味俱全👍🏾。如果個天可以畀個機會我用「色香味俱全👍🏾」去形容一個女優嘅話,我會同大家講三個字,櫻空桃。講返正題:難怪日日咁多人去排隊,亦好佩服佢哋嘅耐性同執著,欽敬欽敬。自問冇咩特別理由都唔會有毅力去排,相信總會畀我遇著唔使排都買到嘅時候,好似今日咁,遇貴人有口福,「多謝大佬。」🙏🏽