紫粵軒

Tze Yuet Heen
Restaurant: Tze Yuet Heen
Terms & Details:
2014-10-26 7880 views
朋友之前同家人試過一次呢度既大閘蟹自助餐,推介之下,昨日同朋友一共4人終於可以試下😄由於係酒店內的中餐廳,環境、裝修都好好,亦非常衛生。由於其中有一個朋友之前已經食過一次,所以我地一早有晒攻略去食今次自助餐。一開始,有每人一份既醉雞做頭盤。隻雞十分嫩滑,味道亦很好,沒有太淡或太咸,酒味亦很適中。跟著我地馬上order 左6隻蟹,分別2隻鹽焗,2隻清蒸同2隻菊花。過左唔夠10分鐘就上左2隻鹽焗先,唔夠幾分鐘其他個4隻都到喇。我一開始試個清蒸先,雖然size比較細(我估大概3両左右)都有爆膏效果,d膏又多,又靚。跟著再試埋菊花、薰依草,效果都唔錯,有陣陣清淡花香味,都唔錯,別有一番風味。跟著再試埋鹽焗,效果都唔錯,唔會令隻蟹太乾身,而且仲有小小咸味。我地7點鐘開始,就係咁我地4個人,啊每人食左差唔多10隻蟹呀😅。最後再食埋食風沙口味。雖然係自助餐,但都係即叫即煮,而且黎得都好快,唔洗15分鐘就有得食。食完今晚真係要乖乖地做多d運動,因為已經膽固醇爆標😝
鹽焗大閘蟹
風沙大閘蟹
2014-10-17
$400 (Dinner)
鹽焗大閘蟹