2024-06-18
好耐冇食上海嘢,好想食鱔糊,咁encore上海婆婆啦。四小拼,有鎮江小排骨,四喜烤麩,鎮江肴肉同油炆小竹筍四款。烤麩獨特嘅孔洞結構,嗦曬酸甜醬汁,食落微微Q彈又好惹味。油炆小竹筍,春天食筍正當季,脆口得來又好清甜。鎮江小排骨,排骨微微油炸再落醬汁勾芡,火候掌握得啱啱好。排骨肉嫩唔會覺得柴,同酸甜醬汁好夾。鎮江肴肉,肴肉晶瑩透亮。鎮江香醋增添咗香味,食落彈牙爽口。砂鍋雲吞雞(1位),落足料黎煲制湯底。飲落雞味濃好鮮甜,又唔覺得油。大大粒嘅雲吞有2粒,雲吞係上海做法,用咗豬肉韭菜做餡料,皮薄肉鮮。韭黃炒鱔糊,哩碟餸炒得好有鑊氣。鱔糊脆彈醬香味十足,同埋處理得好乾淨,冇骨。韭黃炒到啱啱斷生,食落好鮮甜。京蔥手切牛肉包(3只),牛肉包做法同生煎包好似。皮煎出焦層,好脆口。肉餡仲暴曬汁水,牛肉醃制過,落咗少少大蔥調味,餡料食落更加鮮甜。
四小拼,有鎮江小排骨,四喜烤麩,鎮江肴肉同油炆小竹筍四款。
烤麩獨特嘅孔洞結構,嗦曬酸甜醬汁,食落微微Q彈又好惹味。
油炆小竹筍,春天食筍正當季,脆口得來又好清甜。
鎮江肴肉,肴肉晶瑩透亮。鎮江香醋增添咗香味,食落彈牙爽口。