2004-03-14 5 views
今晚,我同daddy ,mummy去左荃灣城市中心既客家好棧,我地6:00pm去到,食第一班~ 剛剛到去既時候,佢地仲未正式開店,仲brifing緊,不久之後,就安排我地入坐喇~入到去一睇,原來客家好棧係稻香旗下既集團,心諗應該都ok好食,因為稻香本身既質素都ok 丫嘛!!可能,我地係食第一班既關係,佢地d service非常之周到~我地落order既時候都同我地提及一下佢地有咩適合我地3 個人既菜,不過,我地無叫到佢介紹既菜,因為我地得3 個人食,食量有限~結果,我地叫左佢地是日燉湯(我地叫左個細version,但都要每人飲兩碗先飲得曬,仲要唔係普通酒樓碗喎!)=>冬菇瑤柱燉豬展,對飲湯要求好高既我覺得呢個湯有非常高既評價,首先呢個湯顏色清澈,入口清甜,仲少有地無加味精添(加分加分),呢d 先係燉湯黎架嘛~而且佢d 冬菇應該係日本既花菇,因為佢色白並帶有好重既菇味同埋無苦澀味,一向唔食街外冬菇既我都食左2 大塊~yummy yummy 除左湯,黎食得客家野點少得食梅菜扣肉架呢~因為呢間客家好棧係新派既客家菜館,菜色較傳統既客家菜清淡,所以佢地梅菜扣肉所用既五花腩都
除左湯,黎食得客家野點少得食梅菜扣肉架呢~因為呢間客家好棧係新派既客家菜館,菜色較傳統既客家菜清淡,所以佢地梅菜扣肉所用既五花腩都選用較瘦既部份(即多肉少肥),扣得都夠火喉,但我d d 梅菜都無食(我不愛吃俺菜的),不過我dad+mum就不斷讚d梅菜甜甜地好好食~佢地叫左一個叫做瑤柱蒸飯既飯,不過無乜特別,只係有粒瑤柱o係飯面jie~特別反而係佢d飯係用個"bu"(黑色底)盛住~<br />
食左d咁肥既肉緊係要食d清淡既菜中和下架啦~所以我地仲叫左一個雜菌南瓜盅,個南瓜整到好似一個冬瓜盅咁,一切開個南瓜,d 雜菌潟曬出黎,d 南瓜又燉到好林,dad,好輕力一切,個南瓜就分開曬喇~我不斷用黎送我既粥(佢d粥係蕃薯粥黎架,甜甜地,好好味)我地3 個人食曬所有菜......飽到上心口~結帳3 個人食左216元!
呢間野既菜唔係貴,不過只係同所有稻香酒樓一樣==>雜費多多(原來我地成8 蚊位茶架!),好在佢d 野留得住我地既心,雖然雜費多,但係佢d 野真係好食,我一家都一致讚成會繼續幫襯~