2020-12-02
今日放工不算晚,約左一位好耐未見嘅朋友在MEGABOX一同食飯,想來想去,決定去10樓嘅日和號壽司料理食日本菜。不出所料店鋪嘅設計風格讓人眼前一亮,車廂式嘅座位擺放寬敝舒適,幹凈衛生,接待我嘅staff也非常熱情友好!因為是平日,得知餐廳周一至周五晚市刺身同埋壽司🍣都是半價!最新拖羅壽司盛合都有半價只需要HKD38一客!於是我们毫不猶豫選左☑️好幾款,Staff端上來D美食更是讓我們迫不急待!三文魚腩刺身&油甘魚刺身:口感豐盈肥美、油脂較香,能食得出食材相當新鮮!三文魚籽軍艦:魚籽非常新鮮,配埋wasabi食,每壹啖都好幸福!火炙柚子胡椒帆立貝&鰻魚壽司&帆立貝壽司:我是帆立貝fans,個帆立貝好厚身而且非常鮮甜,水準都相當岀色!鰻魚咬落去都唔會太硬,醬汁亦都足夠,味道香濃!火炙帆立貝鰈魚邊牛油果🥑沙律:個沙律真系不得了,見到個名都估到口感層次一定系好多。燒過嘅鰈魚好爽口,夾埋牛油果竟然好搭配,我第一次食到這組合都幾驚喜, 作為前菜真係100分~ 超級推薦!雜錦牛肉鍋:牛肉份量勁多,配料都好豐富,有豆腐、金針菇、冬菇、白菜等等等,味道香甜好吸引但又都好健康!最後配埋椰汁紅豆冰和白桃乳酸梳
三文魚腩 刺身&油甘魚刺身:口感豐盈肥美、油脂較香,能食得出食材相當新鮮!
最後配埋椰汁紅豆冰和白桃乳酸梳打:食到壽喜燒都好口渴,配埋飲品剛剛好!
整體服務都唔錯,staff都好熱情推介,仲話如果覺得好食都要下次再來!其實平日晚市刺身同壽司半價來講都完全對得住個性價比☺️在當今疫情期間能飽嘗一頓美味健康的日式料理,又能有貼心溫暖的服務想必也是一件人生幸事!