2009-09-14 8 views
每次食完, 總會再想下次是何時再去~無他, 因為實在太正太好味了~ 小弟對日式食品十分酷愛, 今次推介的就是吃日式料理為主, 位於黃埔花園的 - 松屋~先講價錢, 兩小時任飲任食只係$150, 說真的現在出面求其搵一間酒店食自助餐也不只這個數目, 但質素實在有很大參差, 但松屋在過去數月我平均最少一個月去一次, 食物水準也保持質素, 值得一讚~ 一坐低和經理打完招呼後, 立即order了刺身熱下身, 雖然唔算太多選擇, 但勝在夠新鮮和肥美, 個人最愛三文魚和鮑片, 正如附圖所見三文魚夠肥美, 比起酒店所起的好太多了, 鮑片雖然看不出, 但同樣極鮮甜好味~之後上的是小弟極力推介的羊架和牛舌, 小弟一向極少吃羊, 主要是怕那陣"穌"味, 但這個燒羊架實在令人喜出望外, 夠肉汁, 吃落十分有口感, 記得趁熱食保證令你回味無窮, 而那個牛舌更是令人讚不絕口, 每次都忍不住叫很多客 之後再來了一些食物, 例如金菇肥牛, 燒秋刀魚, 天婦羅 - 蕃薯/南瓜/茄子, 炸蠔和海鮮卷, 每樣味道都不錯, 尤其以天婦羅質素最高!而我覺得最最最正的, 就一定係蝦天婦羅和串燒菜肉瓜, 前者勁大隻, 食落爽口
每次食完, 總會再想下次是何時再去~

無他, 因為實在太正太好味了~

而我覺得最最最正的, 就一定係蝦天婦羅和串燒菜肉瓜, 前者勁大隻, 食落爽口彈牙, 好味到不得了!! 吃完這個吉列蝦後我再也沒有在其他地方吃吉列蝦了, 後者更是最近發現的新好食推介, 自己試試吧

最後還有雪糕同樣是任食, 有芝麻味, 紅豆味, 綠茶味和波蘿味, 聽經理Kenny哥說是特別從日本購入, 並非什麼牛X公司之流所比~ 事實亦如是, 雖然小弟一向只食Haagen Dazs, 但對這兒的雪糕亦實在難以抗拒, 一吃最少三客雙球

總的來說, 每次到松屋都可以用"心滿意足"來形容, 食物用料新鮮上乘, 上菜快(不過人多時就會有D漏單, 同埋會等得耐左), 兩小時任食任飲百幾蚊我個人認為實在超值~

誠意推介
三文魚剌身夠肥美, 鮑魚夠鮮味
必食既燒羊架和牛脷
小弟每次最少食十隻既蝦天婦羅
炸蠔和海鮮卷, 不過太多美食在前所以不太突出
壽司, 還有甜蝦壽司都好正, 不過掛住食唔記得影...
燒秋刀魚
金菇肥牛
好好味的雪糕們
2009-08-30
$160 (Dinner)
三文魚剌身夠肥美, 鮑魚夠鮮味
必食既燒羊架和牛脷
小弟每次最少食十隻既蝦天婦羅
炸蠔和海鮮卷, 不過太多美食在前所以不太突出
壽司, 還有甜蝦壽司都好正, 不過掛住食唔記得影...
燒秋刀魚
金菇肥牛