2021-12-17
每次去利東街經過呢間舖頭都有好多人排隊!今日平日放假去以為會少d人排隊點知未夠一點都排成10個 😅 排咗成大半個鐘先有得入去!原來呢間天婦羅專門店大有來頭、係攞好多獎喺東京過嚟嘅!一坐低店員就送上黑豆茶!聽聞黑豆茶滋補美顏又可以減肥!仲要係自助我梗係唔執輸咁多幾杯!黑豆味都幾濃!每一杯都有幾粒黑豆 😹天丼都有好多款、花心想試多啲唔同款式炸物嘅我就揀咗「江戶前天丼」、因為呢一款有日本人稱為穴子的星鰻,相比起一般的鰻魚,穴子的脂肪較少,肉質更甘口鮮嫩,炸後酥而不膩。本身都鍾意食鰻魚所以想試吓!因為即叫即整嘅關係都等咗兩三個字先有得食!穴子目測有十幾cm!咬落去確實比一般嘅鰻魚口感滑啲林啲!重點係完全唔油膩!穴子上面仲有啲柚子皮口感好清新 江戶前天丼仲有兩隻炸蝦🍤天婦羅粉漿好薄、果然係天婦羅專門店 😹 炸蝦都唔細隻!魷魚天婦羅食落去非常軟熟容易咬開!炸蔬菜口感好特別、我食唔出係荷蘭豆定係枝豆!但係又幾清新 😹 第一次食炸豆天婦羅 😹珍珠米口感煙銀、份量都唔少!再配合埋甜甜地嘅醬汁真係越食越多 😮💨炸蛋口感外脆內軟、一咬濃郁嘅蛋汁爆曬出嚟!當然係日本蛋!配菜有漬物白蘿蔔、同埋昆布薑!食炸物配
原來呢間天婦羅專門店大有來頭、係攞好多獎喺東京過嚟嘅!
炸蛋口感外脆內軟、一咬濃郁嘅蛋汁爆曬出嚟!當然係日本蛋!
配菜有漬物白蘿蔔、同埋昆布薑!食炸物配白蘿蔔去油膩、感覺好清新!我鍾意食呢度嘅白蘿蔔、問職員可唔可以俾錢refill,職員話係唔使錢就可以refill Lu 😹 追加多一碟俾我!
麵豉湯裏面除咗有昆布仲有豆腐!湯料都幾多!
我欣賞呢度嘅抽風系統以為食完會成身油淋淋嘅油煙味好彩一啲都冇 😹
下次再想食同類型嘅嘢都會返嚟 😄