2019-12-09
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-最近愈來愈多以炸天婦羅丼飯「日本天丼」而聞名的餐廳進駐香港,其中一間就係來自日本新宿有多間分店的「天吉屋」。「天吉屋」既香港第一間店座落係朗豪坊,大約都開左半年,網上見到評價都唔錯,同咖哩人放工就去試下。.我地被安排的二人座位,說真的比較迫狹,放了兩個套餐後都已經無位放其他野。不過香港寸金尺土,明白既....勝在唔使搭檯會比較自在。.翻開餐牌,主打幾款丼飯,包括以店名命名的「天吉丼」、「天幕御膳」、「軟殼蟹丼」、「All Star丼」同「天吉雙品」,貴精不貴多。.如果比較大食既建議其中一位可點「天幕御膳」,因為呢款係唯一可以免費加飯的。.這裡的椰菜沙律、蘿蔔漬、牛蒡漬同牢蒡茶都可係無限供應架,好鍾意飲牛蒡茶,解膩之餘仲可以促進腸胃健康,要飲多幾杯先得!😆.*佢地每款丼飯都會跟上一碗味增湯,入面仲加左白蘿蔔同豆腐等,飲落帶清甜既味道。.天吉丼 $118小妹就叫左用店名命名既天吉丼,天吉丼更連續五年榮獲日本天丼金賞,感覺相當厲害!.一睇呢碗丼既飯量絕不惹少,炸至金黃色的天婦羅堆砌得滿滿,面頭淋上帶甜的「秘製天丼
天吉丼 $118
一睇呢碗丼既飯量絕不惹少,炸至金黃色的天婦羅堆砌得滿滿,面頭淋上帶甜的「秘製天丼醬汁」,賣相非常吸引!當中既天婦羅包括:黑虎蝦(海老)、魷魚、海紅鯛、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜、溫泉蛋。
佢地既天婦羅每款都炸得好酥脆,夠乾身,咬落去感覺油份唔多;就算放耐左,食落都唔會出現嚇人既油溢味。
仲有佢地既海老係用上爽口彈牙既黑虎蝦,配上特別既「雙蝦炸法」,呈現如木筏的樣子真係第一次見,確係唔錯。
其他炸物都保持到佢地既原汁原味,唔會有炸粉皮分離既情況出現,香甜既炸南瓜,仲有一篤就穿既溫泉蛋,勁香口既炸紫菜都係我最愛。加上秘製既醬汁和柚子皮,多了一份清幽,可減低炸物帶來的飽滯感。
仲有佢地既飯用上「北海道七星米」,飯粒食落軟糯,帶點黏黏的質感,光用醬汁拌飯都好食!
天幕御膳 $148 (米飯無限添加)
男人既天幕御膳有三種食法(圖示)
將蘿蔔泥和薑末放入天婦羅醬汁,再蘸黎食
將天婦羅放在米飯上,加入天丼醬汁後品嚐
天茶泡飯,在米飯上淋上鰹魚汁,再添加芥末和紫菜再品嚐。