2022-07-09
Come Into Michelin🌟 Chiuchow Restaurant🥢💫..潮洲菜又是你的菜嗎❓悄悄告訴你。。其實我都有潮洲血統🤗。知道尖沙咀有一間餐廳係米芝蓮🌟 推介既傳統潮州中菜館,當然要去試試看喔!懷舊潮洲酒樓🥢 重開在尖沙咀一所酒店內,帶古色古香環境舒適、有空間感又寧靜、服務有禮,設有功夫茶 & 酸菜招呼,貫徹傳統特色。供應多款有水準潮洲菜,推介招牌鵝腸併大腸。甫坐下,先以喝口功夫茶🍵 × 4杯,蠻有傳統特色。而咸菜/花生 $25 酸酸甜甜又爽脆,打先來打開味蕾👅!🔸滷水鵝肉拼大腸 $165🔸檸檬燉鴨湯 2盅 $200🔸香煎腩肉豆腐 $180🔸方魚炒芥蘭 $180🔸潮洲煎筍粿 3隻 $60🔸潮丹福果八寶甜湯 2位 $120🔸茶芥2 位 $40款款菜式精緻有心思,其中必吃招牌滷水鵝肉拼大腸,調味得宜又入味,充滿鵝肉香🦆 而大腸肥美,色水靚有光澤喔!煎香半肥瘦腩肉🐽 配件件金黃嫩滑豆腐,很好下飯。而脆綠芥蘭🥬 用方魚炒充滿咸香又惹味。其中湯品燉鴨湯盅🍲,足料又夠火侯,清潤又濃郁,好岩夏天飲用呢!而小食就試左傳統潮洲筍粿🥟 夠特色,表面煎至金黃,一款香口素粿!最後既甜品潮洲
潮洲菜又是你的菜嗎❓
🔸滷水鵝肉拼大腸 $165
🔸檸檬燉鴨湯 2盅 $200
🔸香煎腩肉豆腐 $180
🔸方魚炒芥蘭 $180
🔸潮洲煎筍粿 3隻 $60
🔸潮丹福果八寶甜湯 2位 $120
🔸茶芥2 位 $40
最後既甜品潮洲褔果八寶湯,材料豐富,整個人滋潤起來喔!
一家值得一試既米芝蓮🌟潮洲菜館,整體水準不錯吃!
×××[金燕島潮州酒樓 -Come Into Chiuchow Restaurant]×××
©尖沙咀寶勒巷18號Oasis Avenue 香港粵海酒店1-2樓
×××[金燕島潮州酒樓 -@comeinto23220020 ]×××