2021-09-27
星期日銅鑼灣既晚市無book位都要好夜先有飯食,好好彩俾我哋搵到呢間地舖cafe,係中央圖書館附近,食到好滿足又寧靜既一餐飯➡️前菜: 菠菜湯 vs Parma Ham salad ✔️前者口感綿密,應該真係菠菜打岀黎,無太多調味✔️後者沙律菜鮮甜爽脆,醬汁份量適中➡️餐包+$10轉左做鬆餅 (原味 vs 岩鹽花生醬味)鬆餅好香牛油味,口感偏實’正’,唔太似食開既英式鬆餅,岩鹽味亦唔夠突出,個人還是偏好傳統scone配clotted cream,不過整體來講都值得試試➡️主菜一:香煎鴨胸配珍珠米係我見過最足料既鴨胸🙈男仔食完都一定飽,用蜜糖去煎,好似食緊bbq燒岀黎既鴨胸,好好味,另外配菜個番茄都醃得好好食,好juicy,友人平時唔食🍅都食哂➡️主菜二: 慢煮豬胺配薯菜揀咗配青蘋果燒汁,無得輸,啲肉好腍,一啲都唔’鞋’,又好大塊,薯條都炸得好乾身無燶,份量多另外跟餐配咗杯Earl grey tea都好香!港島區呢個價錢食到甘大份又用心煮既晚餐(本人好怕啲只可以打卡但唔好食既cafe菜式🤦🏻♀️),cp值好高!下次都會再去試吓其他菜式🤣
➡️前菜: 菠菜湯 vs Parma Ham salad
✔️前者口感綿密,應該真係菠菜打岀黎,無太多調味
✔️後者沙律菜鮮甜爽脆,醬汁份量適中
➡️餐包+$10轉左做鬆餅 (原味 vs 岩鹽花生醬味)
➡️主菜一:香煎鴨胸配珍珠米
➡️主菜二: 慢煮豬胺配薯菜
另外跟餐配咗杯Earl grey tea都好香!