2019-08-25 125 views
悶熱嘅一日之後就落大雨,今日仍然係打緊1號風球。同屋企人嚟到筲箕灣呢間野新開嘅茶餐廳食返個下午茶,順便避下雨。叫咗雪山菠蘿包,一上枱嘅時候,隔離嗰幾檯見到即刻哇哇聲,事關個造型真係好搶眼,好似貝殼入面一個珍珠。食落凍凍地,夾埋杯熱奶茶真係一流。另外又叫咗雜扒,個人最鍾意係豬扒,腌得好好食,亦都夠厚身。仲有炸雞軟骨,如果有埋啤酒就正啦最代表作嘅應該係個鮮油粒粒西多士,成舊磚咁大舊,用咗雙層嘅厚麵包炸成,同平時茶餐廳嘅西多士比起上嚟厚左成倍有多。嘢飲方面叫咗香濃椰子雪糕威龍紅豆冰特飲,原來係奶茶加紅豆冰加雪糕,都幾特別,椰汁雪糕口感滑溜,有椰子味,稍嫌個紅豆淋左少少,如果硬啲會有口感啲。總體來講,小店坐得幾舒服,裝修用咗工業風,店員又會同每台嘅食客傾吓計,氣氛幾好,我哋都同隔離枱搭下訕,感覺全店氣氛好融合。

另外又叫咗雜扒,個人最鍾意係豬扒,腌得好好食,亦都夠厚身。
仲有炸雞軟骨,如果有埋啤酒就正啦