2012-01-02
經朋友介紹去到呢間餐廳用膳,打電話去訂檯先發現原來佢地有兩間,個接線生話【拾貳坊】係食私房菜但必須要6位起,另外一間就叫【拾貳坊‧庭園】可以WALK IN 散叫,由於我都係得3個人,所以就去【拾貳坊‧庭園】試下先~個Outdoor面對九龍公園既樹景,而且好寧靜,同繁囂既海防道相映成趣好岩傾計飲酒啊~食物好精緻,搞到我都忍唔住影番D相前菜 (凍): 冰梅鮮茄( 外形好靚啊,味道甜甜酸酸 , 好開胃) 花彫雞(原來係一件件JELLY,食落去酒味不太濃,清清地,口感似有還無,但勝在夠特別,值得一試) 萵荀餃子(外面係萵荀,裡面係火鴨絲,外面清爽,裡面濃味) < 我最喜歡食呢個!主菜 : 炸子雞(皮好脆!) 梅糕骨(好入味,同埋食個時要小心,真係好熱!) 薑米蛋白炒飯(超有鑊氣,一放落檯,已經聞到香味!)甜品 : 木瓜雪耳糕(係木瓜雪耳糖水,但造成固體狀,好特別!) 紅豆湯圓MOUSSE(紅豆沙+忌廉,已經夠創新,而“湯圓”仲要係豆漿奶凍,真係估唔到!)
由於我都係得3個人,所以就去【拾貳坊‧庭園】試下先~
食物好精緻,搞到我都忍唔住影番D相
前菜 (凍):
冰梅鮮茄( 外形好靚啊,味道甜甜酸酸 , 好開胃)
主菜 : 炸子雞(皮好脆!)
梅糕骨(好入味,同埋食個時要小心,真係好熱!)
薑米蛋白炒飯(超有鑊氣,一放落檯,已經聞到香味!)
總括黎講,呢間餐廳既食物偏清淡,雖然選擇唔多,但係每一道菜都很有心思,淨係見佢地食物賣相就知道!
而且服務亦值得加許的,我對佢地既發問佢地都耐心一一解釋,helpful and friendly Staff!
Other Info. :
我係Openrice搵唔到有【拾貳坊‧庭園】呢個名,佢地兩間個地址唔同,去個時真係要問清楚